Lammeskanker i gryta…

I dag har Mads tatt for seg noen ordentlige høst-viner som passer perfekt til nettopp slike råvarer og til den retten jeg har valgt å lage – Langtidskokte lammeskanker, tomatiserte rotgrønnsaker og rotmos. Dette er mat som for meg er like tradisjonsbundet som ribbe til jul, lammestek i påsken og reker på sommeren. Om du ikke har fått med deg at det er sessong for lam så loft blikket når du går forbi kjøttdisken i helgen. Det er lammekjøtt så langt øyet kan se. Og for meg er “skanken” det beste jeg kan få. Skank er jo enkelt forklart starten på låret på lammet og er et stykke kjøtt som trenger lang varmebehandling for å bli spiselig, men gidder du å bruke tiden får du et stykke kjøtt så saftig og rikt på smak. At man i tillegg kan spise det med skje trekker jo ikke ned opplevelsen heller.
Vin – Skal du slå på stortromma så sjekk ut Fonterenza Brunello di Montacino 2006, eller prøv ut Fonterenza Rosso di Montacino 2008. Et alternativ om dere er flere rundt bordet er å drikke dem mot hverandre til denne retten. Begge vinene skal være perfekt følge til denne retten.
Dette er hva jeg brukte og slik gjorde jeg det – 2 meget rause porsjoner:

Start med lammeskankene (1 per porsjon). Gni dem godt inn med maldonsalt, sort pepper, 1 finhakket rød chili og 1 ts knuste korianderfrø – Knus korianderfrøene i en morter, ikke bruk ferdig korianderpulver – det smaker bedre slik. Stek så skankene i en jerngryte. Sørg for å få en god stekeskorpe rundt det hele. Ta skankene ut og sett dem til side på benken.

Ha 2 gulrøtter i strimler, 5-6 stilker med kuttet stangselleri, 1 kepaløk (gul løk), 4 finkuttede fedd av hvitløk og 2 ss frisk, finkuttet rosmarin i gryta sammen med god olivenolje. Rør rundt og fres det sammen på middels varme i 3-4 minutter.
Så kommer trikset – ha i en klunk (3-4 ss) med balsamicoedikk i gryta sammen med grønnsakene og kok dette inn til det har konsistens som en sirup. Sa har du i 1,5 dl tørr hvitvin og lar dette koke videre i et par minutter.
Ha så i en boks med hermetiske, hele tomater, rist på gryta og plasser skankene på grønnsakene.
Kok opp, sett på lokk og plasser gryta nederst i komfyren på 170 grader. La det stå for seg selv i 2,5 time mens du vasker bilen eller leser resten av dagens TA. Når klokka på komfyren piper tar du ut gryta, rører forsiktig i grønnsakene og sjekker at det ikke har kokt tørt. Ser det tørt ut har du på noen cl med vann. Så inn igjen med gryta i nye 30 minutter. Smak til med salt og sort pepper. Til slutt har du i en liten neve med bladpersille i grønsakene – bland forsiktig.
 
Til dette kan du servere poteter i en eller annen form. Jeg valgte å lage en rotmos av 2 store poteter, 2 persillerøtter og 2 hvitløksfedd.
Del grønnsakene i terninger, kok dem til de er møre i saltet vann. Ha i så mye smør du har hjerte til – jeg hadde hjerte til ca 100 gram. Ha i 1 dl matfløte og mos det sammen. Jeg liker at det er litt tekstur på mosen når retten er så rustikk som dette.
Dette er en perfekt rett å servere til gode venner en lørdag i september. Smakene er fortreffelige og mulighetene for latter og gode samtaler er lagt til rette. Det kommer i alle fall ikke til å stå på maten

Har du tanker, meninger, ros eller ris så kommenter gjerne. Er du ikke allerede følger av bloggen min så følg den gjerne eller del den med dine venner på facebook eller twitter

13 tanker om “Lammeskanker i gryta…

  1. Lammeskank er sjukt digg, hadde det for noen dager siden med ganske lignende tilbehør. Man kan jo slenge alt som er godt i den gryta. Hadde dog rødvin og oksekraft istedetfor tomat og hvitvin. Også hadde jeg det 4 timer i ovnen. Nam nam. Gleder meg til jeg skal ha det igjen.Skanken er forøvrig nederste delen av lammelåret, rett over kneet.

  2. Høres nydelig ut. Har ikke prøvd lammeskanke, men får lyst til å forsøke oppskriften din. Har prøvd en del andre tips som du har skrevet om. Hamburgerne dine har blitt favortitt hos oss (når vi skal ha hamgurgere). Jeg bruker elgkarbonade som jeg blander kjøttdeig i.Håper du kommer med noen herlige viltretter fremover høsten.

  3. Må si meg heeeeeeeeeeeeeeelt enig med deg Lars. Joa, det er godt med biff, men når det kommer til smaksopplevese av høyere rang, så er lammeskank på 1 plass (etterfulgt av svineskank)

  4. Enda bedre blir det om du steker alt på forholdsvis svak varme i stekovn,i 4-5 timer.Jeg bruker å ha ovnen på ca 100-120 gr..Bytt ut rosmarin med oregano,å dekk til forma med folie før den settes i ovnen.

  5. Hei, denne oppskriften er vel ganske lik den fra Trines matblogg forrige uke samt en oppskrift fra Jamie Oliver…..alle skal ha egen blogg for tiden, men det er ikke mye orginalt

  6. Hei Lars!Jeg laget denne retten til min mann sist helg, og jeg kan rapportere om at det smakte aldeles fantastisk 🙂 Jeg laget det i leirgryte i mangel på noe annet… men tror resultatet ble det samme.Idag er jeg "inn to" noe lett, jeg skal forsøke Sashimi med Salma laks 🙂 Har ikke laget det før…By the way: jeg digger matbloggen din og måten du skriver på ;)Veldig inspirerende!MvhMaria

  7. Ja dette er ganske lik Jamie Olivers oppskrift. Den er kjempegod, men tror jeg ville hatt den mye lenger i ovnen enn her beskrevet. I dag tester jeg sous vide lammeskanker i Siemens dampovn 59 grader i ca 40 timer. Spennende! Dokumenterer med bilder og har planer om å legge ut på bloggen min.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *