HØSTSALAT med chevré, rødbeter og kyllingbryst

Forrige helg var en festhelg i Skien. Selv ikke tidenes nedbør kunne sette en stopper for Mersmak og alle menneskene som fikk oppleve matglede i sentrum. For Mads og meg var det en flott opplevelse å møte mange av dere lesere, få tilbakemeldinger og høre at mange av dere faktisk koker og drikker det vi presenterer. Det var stor stas.
I dag har jeg valgt å ta utgangspunkt i den fantastiske Sancerre`n som Mads presenterer. Og jeg har valgt en av de mest klassiske vin- og matkombinasjonene: Chevré & Sancerre.
Dette er smaker som følger hverandre og hever hverandre på forunderlig vis.
Mens Mads har hentet vinen i Frankrike (les: Vinmonopolet), har jeg hentet osten fra Haukeli, kyllingen fra Holte Gård i Drangedal, kantarellene fra Luksefjellog rødbetene fra en lokal bonde.
Dette er en kjapp rett å lage. Den er mektig til å være salat og passer perfekt enten som en forrett i en meny eller som en raus kveldsrett for 4. Saftig kylling, smørstekt kantarell, syre fra vinaigretten, smaken av ”jord” fra rødbetene, og den fete markante osten synes jeg faller perfekt sammen til en herlig rett.
Dette trenger du og slik gjør du det:
Start med å gni inn god olivenolje, salt og pepper inn i kylling brystene. Jeg valgte kyllingbryst med skinn – for der sitter det så mye god smak. Bruker du kylling fra prior eller lignende bør du ha et bryst per person. Brystene fra Holte er så store at du klarer deg med 2. Smaken kan heller IKKE sammenliknes – prøv dem!
Stek filetene på hver side i en grillpanne i 2-3 minutter. Etterstek kyllingen i ovnen på 180 grader i 8-10 minutter. Kylling må være gjennomstekt. På denne måten får du både en gjennomstekt og saftig filet. Legg fileten til side og fiks resten.
Stek 150 gram kantarell i usaltet smør sammen med en liten neve timian. Smak til med salt og pepper. Sett til side.
Lag vinaigretten
2 ss Akasia-honning, 2-3 ss god olivenolje, 2 ts Dijon sennep og 3 ss rødvinseddik.Bland godt å smak til med maldonsalt og nykvernet pepper.
Ha ønsket vasket salat – jeg brukte lollo rosso, rucolla og frisee-salat i en raus bolle. 
Vend inn vinaigretten og legg opp salaten på store kalde tallerkener. Ha over skiver av chevré, små staver av 3 ferske rødbeter (som er o på sitt beste akkurat nå), skiver av kyllingfileten og server med noen tynne skiver baguette stekt i olivenolje – SPIS!
Håper du ble inspirert på Mersmak til å sjekke ut og bruke lokale råvarer. Her har du en oppskrift med mulighet for å bruke kortreiste råvarer i sesong, spise sundt og bli mett.
Ønsker deg en og dine en super helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *