Rått & Godt

Så kom sommeren endelig til oss også. Etter uker med mye passe vær er det godt å kjenne at solen har gjestet oss et par dager. Om du har gjort som meg så har det blitt mye grilling og mye kjøtt gjennom sommeren. Derfor var det med stor glede jeg så at Mads tok frem noen Tyske Riesling´r denne uken. Både vinen fra Loosen og Leitz vil nemlig være veldig gode til det jeg fyser på i dag – Sahsimi av Salmalaks.

Riesling er en av mine absolutt favoritt druer, og de tyske variantene i særdeleshet. Her er det en drue som kan være så søt at selv marsipan ikke klarer å følge, en drue som klarer fettet i julematen og en drue som tåler heten i asiatiskmat. Friskhet, mineralerer og gjerne litt petroleum – man må bare elske disse vinene!
Dette er en av de absolutt enkleste rettene du kan lage. Det er på grensen til juks å servere slike godsaker og det eneste du skal gjøre er å være nøye med hygienen, riste noen frø og kutte litt fisk og grønt.
Dette trenger du og slik gør du det:
Dette er en perfekt forrett i en meny, men om du er sashimi-frelst som jeg kan du gjerne spise dette som en rett i aften. Det aller viktigste er at du har virkelig fersk fisk. Jeg har mang en gang fortalt i fiskedisken at jeg skal ha fersk fisk og fått at det har vi. Når jeg har fortalt at den skal spises rå har jeg blitt rådet til å velge noe annet. Etter at Salma-laks og torskevarianten fra Storm har kommet i butikkene er ikke dette et problem lenger. Disse produsentene behandler fisken slik at du trygt kan spise den rå rett fra pakken. De lover sashimi-kvalitet.

Kjøp syltet ingefær, Wasabi (det er den japanske pepperroten), en bunt med vårløk, frisk koriander, soyasaus og sesamfrø. Da har du alt du trenger.

Start med å riste sesamfrøene sprøe i en varm, tørr panne. Frøene skal ikke bli brent så følg med.
Finn så frem en ren plastikk fjøl og en ren og skarp kniv. Kutt laksefileten – som er bein og skinnfri, i 2-3 med mer tykke skiver og legg dem opp på en kald tallerken eller et fat. Skvis over noen dråper sitron.

Vask kniven godt og bytt fjøl. Finsnitt vårløken og kutt den friske korianderen. Strø det ”grønne” over fisken sammen med sesamfrøene.
Så serverer du herligheten med en liten bolle soyasaus til hver enkelt rundt bordet som de kan blande ut wasabien i.

Wasabi er veldig HOT, derfor er det ok at hver enkelt kan bestemme styrken på sin saus.

Den syltede ingefæren spiser jeg ofte mellom sashimibitene. Den renser på en åte munnen og gjør deg klar for neste bit.

Er du skeptisk til rå fisk så hopp i det med denne retten – du vil ikke angre!

9 tanker om “Rått & Godt

  1. Jeg har stusset litt på disse eskene med wasabi som de selger i butikkene. Det er vel ikke egentlig ekte wasabi, men bare pepperrot med farge og andre smakstilsetninger i? Ellers er det veldig fine farger på maten 🙂

  2. Lenge siden jeg har kommentert sist,men måtte bare si noe nå.Utrolig godt det så ut,skulle gjerne ha smakt.Skiensfrøkna

  3. Jeg har etterhvert laget en del av maten du så fristende beskriver. Det meste har vært veldig vellykket. Du gir oppskrifter på min type mat.Til sashimi liker jeg godt å drikke vanlig pils med en lime eller sitronbåt i glasset, det bør du prøve.Hilsen Anette.

  4. Vurderer å kjøpe meg et slikt kamera. Hvilken av de tre linsene bruker du mest? Ut i fra hva jeg kan se tror jeg den macro 60 mm linsen er mest aktuell for meg. Den kan du ta gode nærbilder med? =)

  5. Har forsøkt oppskriften til dundrende suksess i heimen. Mann og barn på 7 og 10 ble blodfan tvert, jeg også selvfølgelig 🙂 Måtte ta ønskereprise dagen etter..Takk for at du deler.

  6. @ Monica – jeg bruker mest 50mm (1.4) og 60mm (2.8) måtte jeg velge kun en av dem ville jeg nok valgt 60mm pga mulighetene til macro ;)@Janne – så gøy :)))

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *