Grillet kveite med smørdampet spinat og hollandaise

Det er like før pinse og mange skal drasse med seg vin på tur, ofte godsaker pakket inn i plast og papp. I grunn utrolig at så fine viner tåler så simpel innpakning. Jeg har valgt å lage en rett som vil passe godt til en Chablis – nærmere bestemt Desvignes Chablis 2010. Den har stram, tørr og syrlig smak som vil passe fint til den litt røffe grillsmaken, ikke overdøve fiskesmaken og den vil klare å skjære gjennom den fete sausen. Pass på å server vinen riktig temperert. Legg den i kjøleskapet to timer før servering og den vil matche perfekt.

Råvarene jeg har tenkt å matche opp mot en av disse vinene er alt annet enn simpel.

Kveite, eller Hellefisk, Hellebarn – kjært barn har mange navn, er en forholdsvis dyr råvare som virkelig skal nytes. Det hvite, faste kjøttet er forholdsvis fett og fast, og passer meget godt til grillen.

Tilbehøret er enkelt å lage og løfter fiksen til nye høyder. Oppskriften er til 4 personer.
Dette trenger du og slik gjør du det;
HOLLANDAISE:
Start med å koke inn 1 dl tørr hvitvin (gjerne en skvett av den Chablisen du skal drikke til) sammen med 3 finhakkede sjalottløk. Kok inn til det meste av væsken er fordampet.
Ta gryta av varmen og tilsett 2-3 ss kaldt vann og 4 eggeplommer.

Nå er det viktig at du følger med og er klar med en balongvisp. Pisk dette til en luftig masse uten varme, og deretter over et vannbad. Pisk til du har en kremaktig konsistens.

Tilsett gradvis biter av kaldt usaltet smør til du har brukt ca 100 gram. Avsltt med å piske inn en dl god olivenolje. Smak til sausen med saft fra en sitron, maldonsalt og nykvernet hvitpepper.

Hold sausen varm under lokk. NB – sausen må ikke stå på varmen nå, da vil den skille seg.

KVEITE:
Pensle fiskekotelettene med en god olivenolje og ha på noen klyper maldonsalt – ca 200 gram fisk per person.
Grill fisken i grillpanne eller på grillen ute om været tillater det. Har du en fiskerist som du lett kan snu gjør det jobben enklere. Stek fisken først på den enesiden i 3-4 minutter, snu den og stek på andre siden til du kjenner med fingeren at kjøttet er fast og ”faller” litt fra hverandre.

SPINAT:
Vask og rens spinaten – bruk en salatslynge om du har en i huset. Hvis ikke funker det å slenge spinaten rundt i en rent kjøkkenhåndkle. Ha 50 gram usaltet smør i en stor panne og smelt det. Tilsett spinaten like førs smøret begynner å bli brunt.

Vend inn 2 fedd hvitløk, finhakket, 1 ss sukker og en klype salt. Sukkeret er viktig her. Det tar mye av bitterheten bort fra spinaten og sørger for en fin sødme mot hvitløk og spinaten. La spinaten falle sammen, og VIPS så er du klar til å legge opp.

Ha den smørdampede spinaten på varme tallerkener, legg på den grillede fisken og øs på med hollandaise`n – SPIS!

Håper at dette frister, og at du prøver deg på både Chablis!

4 tanker om “Grillet kveite med smørdampet spinat og hollandaise

  1. Nam igjen :o) Skikkelig koselig reportasje, jeg fikk den ikke med meg, men så den på nett nå. Min datter på 6 eeeelsker laks, favorittmiddagen hennes er rosa fisk med poteter, gulrøtter og rømme. <3 Men hun liker fiskepinner også altså ;o) fnisPS Skikkelig fint kjøkken!

  2. Er det bevisst at du brukar ballongvisp og ikkje vanleg visp? Eller er det tilfeldig? Kva fordelar har den i tilfelle?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *