Lammelår med rotgrønnsaker & tomatmarmelade

Palmehelgen og påsken er bare timer unna nå, og kanskje er du en av dem som har vært med på å tømme matbutikkene for lammekjøtt. Lam er råvare nummer 1 i påsken. Både den gamle jødiske tradisjonen om et offerlam og smaken av dette dyret er årsaker til det.
Jeg inviterte noen kammerater til et pre-påskemåltid i går aften og her kan du se hvordan jeg valgte å tilberede lammelår hjemme hos meg. Det finnes et utall tradisjoner og oppskrifter på dette, og det er mange velluktende veier til et godt resultat. Uansett hvordan du velger å steke ditt lammelår så sjekk ut tomatmarmeladen – den er et himmelsk følge til kjøttet. Du vil aldri kjøpe mint-gele igjen!
Mads har tatt frem en ”superfantastisk” kartong-vin som vil fungere meget godt til dagens rett – Avent Tempranillo 3 Liter BiB. Prøv den.
Vi var 6 herrer til bords, og denne oppskriften gjorde oss alle mette (og glade)
Slik gjør du det og dette trenger du;
Rotgrønnsaker:
Skrell og kutt (i ca like store biter) 3 gulrøtter, 2 persillerøtter, 2 pastinakk, 3 rødløk og 2 kg Beate-poteter.
Ha det i en langpanne med høye kanter. Hell på lammekraft – jeg jukset som vanlig og helte på 3 stk av lammekraften fra Jakob´s.
Etterfyll med vann sik at det akkurat dekker råvarene. Så strør du over 10-12 hele fedd hvitløk – som vil bli kokt/dampet og ende opp som søte sukkertøy du vil glede deg over å få i munnen. Så kommer supertrikset – ta en ostehøvel, høvl godt smør (ikke margarin,please) og dekk hele langpannen.
Strø på en neve frisk timian, salt og pepper.
Sett dette inn under risten med lammekjøttet. Fettet og kraften av lammekjøttet vil da gi en super smak til grønnsakene og sjysausen.
Når det er 30 minutter igjen av steketiden på kjøttet (etter ca 1,5 time) steker du noen never østerssopp i olje og strør over grønnsakene. La dette steke med til grønnsakene er møre.
Kjøtt:
Start med å beine ut lammelåret. Er du ute i god tid så hjelper de deg med dette i kjøttdisken. Slakteren på Meny hjalp meg velvillig – Takk.
Ha to rause never med friske urter, jeg brukte timian, rosmarin og bladpersille, i en bolle og bland urtene
sammen med 2 ss olivenolje og 4 finhakkede fedd hvitløk.
Bland godt og legg blandingen ”inn i kjøttet og bind opp låret til en stek. TIPS – jeg fikk med meg et elastisk nett fra ferskvaredisken, da går det som en lek.
Gni låret inn med salt, pepper og olivenolje. Sett et steketermometer inn i senter av den tykkeste delen og få herligheten inn i ovnen – slik at det er plass til en langpanne med til rotgrønnsakene under. 170 grader til termometeret viser 65 grader. Ta ut kjøttet og la det hvile i 30 minutter på benken. Ikke dekt det til da vil det ettersteke for mye.
Det skal hvile slik at kjernetemperaturen når 70 grader og for at kjøttsaftene skal sette seg.
Marmelade:
Ta 500 gram cherrytomater og del dem i to.
Ha det i en gryte sammen med saften av 2 store lime og 5 ss sukker.
Kok opp og la det putre til det har en marmelade konsistens. Ferdig!
Dette er rustikk mat. Mat som skal serveres i store fat, gjerne rett på bordet og rett fra grytene. Det skaper en avslappet atmosfære og hos meg så la det til rette for en fin prat om biler, damer og påskens budskap – fint var det!

Dette blogginnlegget vil også være på trykk i papirutgaven av Telemarksavisa (TA) 15.04.11

24 tanker om “Lammelår med rotgrønnsaker & tomatmarmelade

 1. Jeg har handlet inn, og gleder meg til å prøve lammet ditt, med tilbehør!! Dommen får du siden 😉 Runder det av med en mild panna cotta.God påske.

 2. Dette ser så bra ut og du beskriver det så bra med bilder og det hele så svigers får dette servert til helgen. Skal prøve å huske å fortelle om resultatet. Takk uansett kompis 🙂

 3. @ Magne – så fint, takk. En god påske til deg Magne!@ Therese – kos deg med lam, og panne cotta blir ALDRI feil ;)@ Knut Erik – Lammet & svigers – finn en feil (ler) Kos deg!

 4. Mmmmhh,det ser jo så godt ut. Rene og flotte bilder som gjør det hele enda mer attraktivt.Har aldri benet ut et lår før,men kanskje jeg skal ta sjansen i år? Takk for flott Blogg Ha en fantastisk God Påske med masser av god mat og kos Beste hilsner fra et solrikt Stavanger

 5. Hei Lars 🙂 Dette blir middagen hos meg på skjærtorsdag,for allerede vann i munnen :-)Ha en fantastisk påske 🙂

 6. Hei Lars,Dette ser fantastisk ut, har handlet inn og gjort klar til en ny opplevelse av lammelår. Spørsmål: lager du en saus i tillegg til dette eller bruker du bare kraft rett av langpannen i tillegg til marmeladen?Ha en strålende påske:-)

 7. Denne retten ble helt utrolig god. Spesielt tomatmarmeladen ble kommentert rundt bordet. Den passet perfekt til kjøttet. MvhPetter

 8. Hei LarsTakk for en inspirerende blogg. Lurer på en ting, setter du inn langpanna med poteter samtidig som lammet. Blir ikke det veldig "kokt" da? Nyt de siste påskedagene :O)

 9. Takk for nye og spennende tips hva tilbehør angår! Lammet er nettopp fortært, og dette ble oppsummeringen:- tomatmarmeladen var FANTASTISK! Den lager vi igjen (og igjen og igjen…)!- Lammet stekte vi helt, og det ble perfekt rååsa.- potetene liker vi nok best som vi har pleid å lage dem, men du og du, hvilken smak på "kraften" de badet i! Et lekkert måltid, bare preget av en snart-6-åring som var på vei til å bli overtrøtt….Vi tar oss den frihet å link bloggen din videre til kjente og kjære, for her er så mye godt!Fortsatt god påske!Christina

 10. Hei Lars :-)Jeg kjørte på med "full pakke" herfra på påskeaften, til stor suksess 🙂 Gjestene var sååå overspist at de nesten måtte legge seg etterpå. Fantastisk lam, tilbehør og en tomatmarmelade som gav en, og jeg siterer gjestene "en eksplosjon av smaker i munnen". De tok til og med seg kraften og restene hjem fra hytteturen dagen etter…HERLIG hehehehehe. All ære til deg. Påskehilsen fra Therese http://artfoodandlife-therese.blogspot.com/

 11. Nam! Lam!! No ska eig prøv å bein ut låre å prøv meig på herre oppskreffta. Det ska bi saker te kveills.
  Topp, takk ferr fin oppskrefft å go påsk te deig å dine fr Grong 😉

 12. Melder om en meget vellykket familiekveld med brettspill og din nydelige oppskrift. Blir nok en schläger dette her.

 13. Hei Lars. Vi takker for maten her fra Rauland. Lammelåret var spennende nytt og ble en kjempe suksess for store og små. Prikken over i’en var tomatmarmeladen 🙂
  Ikke siste gang vi skal snappe noen gode oppskrifter fra deg 🙂 Skal hilse så mye fra Vera og Ole Jacob også. Vera sier her at låret blir tipset på bloggen hennes i morgen 🙂 God påske , fra en mett og fornøyd gjeng :)) Torhild

 14. Tilbaketråkk: Søndag første påskedag - Livingvilla

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *