Grillet Asparges med Hollandaise

Det er VÅR i lufta. Vårens gull for meg er asparges. Etter at jeg ble kjent med tradisjonen Aspares, hollandaise og skinke er dette noe jeg bare må ha når jeg kjenner at de første tegnene på allergi slår til.
Foreløplig er det litt tidlig for Norsk asparges, men om kort til kan man få asparges fra Brunlanes i Vestfold – og den er verdens beste!
Dette trenger du til fire personer:
2 bunter asparges
4 eggeplommer
250 g usaltet smør – det er latterlig mye, men du så godt!
hvit pepper – 1 ts
1 dl tørr hvitvin
4 ss vann
cayenne-pepper – 1/2 ts
sitron
maldonsalt
Grillet Asparges
Start med å rense aspargesen. Ta tak i den tykke delen av aspargesen og knekk til – da knekker den akkurat der den skal. Så tar du en potetskreller eller lignende og skreller av det ytterste laget. Ca fra midten og ned.
Kok opp vann i en stor gryte. Kok aspargesen i 30-40 sekunder. 
Ha aspargesen over i isvann og avkjøl.  La dem ligge på benken til du har dem på grillen eller i grillpanna i 1-2 minutter.
Hollandaisen
Ta vin, vann og nykvernet hvit pepper i en gryte. Kok opp og la det koke i 5-6 minutter. 
Sil av pepperet, og ha væsken tilbake i gryta litt stor stål bolle. Smelt smøret og la det kjøle seg litt på benken. Ha en stor gryte med kokende vann på plata, sett stål-bollen med egg, vin, vann og pepper opp i den store gryta. Ha i 4 eggeblommer opp i væsken og PISK! Viktig at dette ikke koker, men kun får varme fra det kokende vannbadet i gryta under. Mens du pisker sper du i det smeltede smøret, litt av gangen. Trikset nå er å piske til du ser mannen med ljåen og litt til. Sakte men sikkert vil du se at blandingen nærmer seg perfekt saus-konsistens. 
Til slutt smaker du til med cayennepepper, salt og sitronsaft. 
Legg de grillede aspargesene på tallerkner og hell over saus. 
Dette er bare så godt. Ikke fall for fristelsen å bruke TORO-pose til dette. Hollandaisen er lett å lage så lenge du er forsiktig med varmen og pisker til det gjør vondt!
Legg på noen skiver av god skinke – jeg brukte Serrano. Det smakte fortreffelig med den nøttete smaken mot de bitre aspargesene og den syrefriske, hete og fete sausen.
Vin til dette må til. I sausen brukte jeg en tørr, Tysk riesling, men jeg synes Mads har funnet frem til en spennende vin som jeg vil fosøke til dette. En Sauvignon Blanc fra Clearwater, 2010.
Dette er vår-mat. Benytt denne helgen til å innvie våren med noe godt i glasset og en smak av vårens gull! Ha en strålende dag.
Dette blogginnlegget vil også komme på trykk i Telemarksavisa (TA) 08.04.11

8 tanker om “Grillet Asparges med Hollandaise

  1. Helt enig med dæ,Lars.Denne retten er et etterlengtet tegn på vår.Men hær i nord må vi være tålmodig når det gjelder gode råvarer:(Nyt våren med øyan,smakan å gleden:)

  2. Heisann.Aspargesen kommer IKKE fra Brunlanes, men Tjølling. Bare nevner det.Ellers fin blogg, her er jeg ofte innom for å la meg inspirere.Keep ut the good work :o)Mvh Elisabeth

  3. Mmm……ser bare fantastisk godt ut 🙂 Var og spiste på nyåpnede Le Benjamin i Oslo for et par uker siden og fikk servert aspargues og hollandaise saus med appelsinbiter i. Nytt for meg, men veldig godt 🙂 God helg!

  4. Et lite tips: Skrell aspargesen før du "knekker" den, så blir det mindre svinn. Da knekker den nemlig litt lenger ned akkurat der den skal. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *