Lammekoteletter…

Det nærmer seg påske og tiden da hele Norge skal ha lammelår på bordet. Jeg kommer tilbake til lammelår og bra tilbehør når påsken er her, men i dag er det  lammekoteletter, med sitronolje, estragonsmør og auberginkompott som skal fortæres. Ikke la deg skremme av alle ordene i tittelen. Dette er en enkel og liketil rett. Sammen med vinen ( Mastroberardino Aglianico 2005) jeg dette kan bli et perfekt måltid for deg og dine i helgen. Slå deg løs og kok!
Denne oppskriften er til 4 persjoner.
Dette trenger du, og slik gjør du det;
Estragonsmør
100 g usaltet smør
en neve med finhakket estragon
salt – en liten «klype»
Jeg startet med urtesmøret. Bruk temperert smør – da er det lettere. Bland smøret med urtene og sett kaldt til du skal bruke det.
Auberginkompott
2 auberginer
50 g usaltet smør
1 apelsin – saften fra denne
salt & pepper
Start med å prikke hull i auberginen – dette gjør du for at den ikke skal eksplodere når du kommer til neste trekk. Som er å ha den på et bakebrett i komfyren. Her er det maks styrke som gjelder i 15-16 minutter.
Ha saften av en appelsin i en liten gryte og kok inn til halvparten. Ha 50 g usaltet smør i en bolle, sammen med sitronsaften og appelsinsaften. 
Når auberginen har blitt brent på utsiden og myk inni deler du den på langs og skraper ut kjøttet. Ha det i bollen. Bruk stavmikser – eller en gaffel ,og kjør det til en gjevn masse. Smak til med salt og pepper. 
Det er behov for «en del» salt for å veie opp for all sitrusen – en nydelig kompott med røyka nøttesmak og sitrus.
Sitronolje
Bland sammen saften av en 1/2 sitron saften, 1/2 dl god olivenolje og 1 ts sukker med en gaffel – ferdig!
Lammekotelett
Prepp kjøttet, 150-200 gram per persjon. Trim beina – skrap bort hinner og annet.  Jeg delte kjøttet i koteletter – da trenger det mindre tid med varmebehandling. 
Et alternativ er å steke hele careen I panna og ettersteke på 170 grader til kjøttet har en kjernetemperatutr på 65 grader, og så dele kjøttet.
Varm panne med smør og olje. Oljen har du sammen med smøret for at det ikke skal bli brent. Smøret har du i for god smak. Jeg hadde 2 hvitløksfedd og litt frisk timian i panna for å gi kjøttet mer smak. Øs over smør mens du steker kjøttet.
Stek kjøttet i 2-3 minutter på hver side, ta panna av varmen og la kjøttet hvile i panna 5-6 minutter så saftene “setter seg”.
Legg auberginkompott og lamekotelettene opp på tallerken. Plasser raust med estragonsmør på kjøttet og ha litt sitron olje rundt det hele.
Den karakteristiske lammesmaken, den nøttet, nesten brente smaken på auberginkompotten, fettet fra estragonsmøret og den friske sitronoljen – gled deg!
En strålende helg til deg…

13 tanker om “Lammekoteletter…

  1. Hei Lars og takk for inspirerende matblogg som virkelig skiller seg ut i mengden. Om du posjerer egg så er jeg veldig interessert i å lese om det her på bloggen din.

  2. Lars….,du MÅ gi ut bok…!Jeg vil ha den på benken når jeg kokkelerer etter dine nydelige kreasjoner og deilige retter.God helg fra det blide Sørland!H

  3. Hei Anonym – Så hyggelig at du liker bloggen! Posjere egg – det er nesten litt pinlig, men jeg utsetter det alltid – livredd for å misslykkes! MEN jeg tar utfordringen, så følg med.Ha en fin dag – Lars

  4. Hei H – Bok ja…det har jeg ikke vurdert ennå, men kanskje det er en idé?! Blir det bok så skal du jommen meg FÅ et eksemplar ;)God helg i sør – L

  5. Jeg synes også du bør gi ut kokebok!! Oppskriftene dine er veldig fristende! Du skriver godt og gir av deg selv. Og ikke minst flotte bilder!

  6. Hei Lars, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

  7. Kult at du tar utfordringen med posjerte egg, Lars!Fulgte oppskriften din på Boeuf Bourguignon til punkt og prikke og den ble en suksess. Neste på lista er andebryst med kirsebærsaus.Det jeg prøver å si er at bloggen din ikke bare er delikat, inspirerende og en estetisk nytelse, men også godt bygget opp. Du bør jo nesten ha et suksessgarantistempel ett eller annet sted på bloggen din:-) Keep up the good work! Hilsen posjert-anonym:-)

  8. Takk Ina – det smakte ganske bra også (om jeg selv skal si det)!@posjert-anonym – Den gryta er GOD. Hadde det ikke vært for at jeg MÅ lage noe nytt i dag så skulle jeg laget den igjen ;)Takk for kompliment – det er veldig hyggelig!Lars

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *