Friisebrygga – et godt alternativ!

Jeg får ofte spørsmål av kjente og ukjente om hvor man skal gå ut å spise i Grenland. En mann lurer på hvor han kan ta med kjæresten sin på en romantisk middag, en konsulent skal ha med en gruppe fra jobb på en representasjonsmiddag, eller venner ønsker å bli servert et annet sted enn hjemme. Svaret har ikke alltid gitt seg selv her i distriktet. Mangelen på gode spisesteder har vært til å ta og føle på. Så ille var det en stund at jeg oppfordret folk til å ta med champagne på toget og la NSB frakte dem til Sandefjord, og Odd-Ivar Solvold`s SMAK.
Nå har det bedret seg! I Skien har vi fått Jacob & Gabriel som leverer ”folke-gourmet” og i Porsgrunn er det fremdeles liv i Friisebrygga.
Kokkene på den lille tapas-restauranten på brygga i Porsgrunn har alltid levert bra mat, men i det siste har de i sannhet fått et løft av en ung spansk kokk, Gabriela Stockler, med fartstid fra Michelin-restauranter i både Spania og England.
Denne dagen var det Gabriela som sto på kjøkkenet, og jeg bestemte meg raskt for at dette skulle jeg sjekke ut. Jeg ankom restauranten mitt mellom lunsj og middagsservering. Det var stille i lokalet og servitøren og kokken holdt på å preppe mat og rom for kveldens gjester. På en avslappet og personlig måte ble jeg fortalt at om jeg ventet noen minutter så ville menyen bli klar. Jeg fikk litt drikke og ble geleidet til et trivelig bord av servitøren.
Mens han fikk menyen opp på kritt-tavlene og kokka fyrte opp grytene, seg kveldens første gjester inn og fylte det trivelige lille lokalet. Det er et ujålete og lite pretensiøst interiør i brunt, en åpen kjøkkenløsning (så man får noen glimt av kokkene) og veggene er prydet med kunst-fotografi.
Etter noen minutter kom servitøren og satte seg ned ved bordet og pratet meg gjennom dagens spesialiteter, mens han sørget for at jeg fikk hjemme-bakt brød og aioli servert. 
Slikt service kan jo fort bli kleint, men servitøren var trivelig uten å bli masete og bidro til at jeg endte opp med en treretters meny av ferske, lokale råvarer – i hvert fall i to av de tre rettene.
Første rett var en enkel, men raus og smaksrik bolle med dampede blåskjell. Blåskjellene hadde fått følge av blant annet hvitvin, hvitløk, rød chili, lime og frisk koriander. Det var ”hot” uten at den delikate smaken av skjellene kom i skyggen. 
En utrolig fresh og lekker rett. Det er ingen ”hokus pokus” å dampe blåskjell, men smakene i sjyen som disse blåskjellene lå i kopierer ikke vi glade amatører med det første. Jeg kjente at jeg ble glad.
Da jeg nærmet meg slutten på forretten kom kokka ut i lokalet og sjekket at det var tid for å sluttføre hovedretten fra hennes side. Etter noen minutter landet det et kyllingbryst fra Holte Gård i Drangedal på bordet.
Crispy skinn og stekt til perfeksjon, saftig og mørt. Tilbehøret var en spicy risotto med vårløk, safran og koriander, en lun gulrotsalat, stekt nepe, vårløk & brokkoli. 
Porsjonen var nok til både meg selv og ”skybert”, men jeg fikk truet hele herligheten ned. Risottoen var kremet og med tyggemotstand, som perfekt risotto skal være.  Gulrotsalaten (som kanskje høres litt kjedelig ut) gav en sødme og friskhet til retten som var nydelig. Stekt nepe, som vi bruker alt for lite av i Norge, var fint følge. 
Brokkolien hadde fått i overkant mye smør og salt, og kunne godt vært droppet. Uansett, dette var mat for folk som virkelig liker god mat. Ujålet, rustikk og momsete!
Deserten var en sitronterte med nøttekrem. Frisk smak i terten og smaksrik krem. Kanskje ikke en dessert å skrive hjem om, men sammen med en dobbel espresso smakte det meg fortreffelig med denne friske avslutningen.
At regningen kom på i overkant av 400 kroner for 3 retter, brus og espresso er det ingenting å si på, snarere tvert i mot. Med slike råvarer, ”skills” på kjøkkenet, og hyggelig og avslappet service er det billig. 
Nå har jeg endelig et sted jeg kan anbefale på det varmeste i Posrsgrunn og Grenland til venner, kjente og deg. Så er du lei av å koke hjemme, har en kjæreste som fortjener en påskjønnelse eller har foretningsforbindelser i byen som er sulten – Friisebrygga!
Dette blogginnlegget vil også stå på trykk i Telemarksavisa (TA) 25.03.11

10 tanker om “Friisebrygga – et godt alternativ!

  1. Ser herlig ut! 🙂 Minnet meg på at det er på tide å ta seg en tur dit snart igjen. Stort sett alltid en hyggelig opplevelse :)Men hørt noen rykter om at fiskekakene er borte? Shame…..

  2. Ikke sant Marie! Jeg har ikke helt koll på om fiskebollene lever videre der, men det de serverer om dagen er imponerende!

  3. Hei igjen, Lars!Dette så ut som et deilig alternativ på en for-lat-til-å-lage-mat-dag. Tok med vennene på J & G forrige dagen, og de ble mette og fornøyde :o)Har nå ivrig forsøkt alle de siste 4 postene hjemme, ut av ren skjær Falkum-patriotisme (som oppdratt Drammenser, blir det dog Godset-skjerf på stadion når den tid kommer..) Rettene har blitt utprøvd på søster m kjæreste, med god suksess (ikke minst grunnet en sjelden skatt i form av selvimportert trøffel til biffen). Funker for øvrig også godt med en god chianti som har fått noen år til å runde av de skarpeste kantene.Takk for supre poster :o)Jan-Henrik

  4. Dette så absolutt bra ut både kvalitets-og prismessig. Jeg er selv fra Skien. På en mÅte synes jeg byen har et ufortjent dårlig navn når det gjelder restauranter. Det kommer selvsagt an på nivået man legger seg på, men jeg synes tapasreatauranten som ligger i Hjellen har god tradisjonell spansk mat, inkl tapas, hyggelig service og et ujålete uttrykk. Også verdt et besøk!

  5. Dette gav vann i munnen…litt for lenge siden jeg hadde vært der kjente jeg!! Må ut snart 😉 Fint at du minnet oss på det lokale!

  6. Bra Lars!! dette kan du supert innlegg. Fine bilder med vinkler som gjør det mere interessant å se og lese, skrivingen er du utrolig flink til.Vi er ikke vant til så mye genuint bra i restaurantbransjen her i fjorden så vi må ta til takke med de få som er her, synes det mangler glød entusiasme servise og kunnskap på de fleste steder. Men her tror jeg også gjester og ikke gjester har en jobb og gjøre. Anngående Smak i Vestfoldbyen er jeg ikke enig, skal ikke skryte på meg og ha smakt meg gjennom alt på menyen etter konseptendringen men etter et par besøk er jeg skuffet,fikk servert en omelett som berte preg av og komme fra en gammel glemt veikro på sørlandet. Kommer ikke til og springe ned døra hos Odd i fremtiden.

  7. @Jan-Henrik – Chianti må da ha fungert fint 😉 Gøy at du prøver ut oppskriftene mine. Snart tid for Falkum-mat-treff?!@Therese – en glede!@kos deg Lovisa :)@Kokken – Du er for grei!

  8. Hei Lars!Dette fortjener Friisebrygga. Et fantastisk alternativ i Grenland til den som ønsker en restaurant med en bestning som brenner for faget sitt. Her er maten og vinen alltid på topp, og kompetansen stor. Samtidig har servitørene på Friisebrygga alltid vært gode på å skape en komfortabel og personlig atmosfære – men samtidig profesjonell.Følger med på bloggen din, den er kjempe flott!:)

  9. Er så enig Christine! Friisebrygga er et av få steder man kan regne med kvalitet i Grenland. Hyggelig at du følger bloggen ;)Jeg spiste med en vennegjeng på Henrik & Co i Skien i går aften – det var KRISE…desverre. Så ille at jeg faktisk bestemte meg for å ikke skrive om det – blir så blodig…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *