Mascarpone- og erterisotto med pannestekt salmalaks

Jeg har gjort det før, og nå gjør jeg det jommen meg igjen – lager ”comfort-food”. Mat skal fylle mange roller. I vår ende av verden hvor det meste flyter over av melk og honning er ”trøst” og ”kos” årsaker til hva man velger å spise i blant. Så føler du at du trenger en omsorgsfull hand på tallerkenen – da lager du dette. Vil du ha en rett som imponerer, men er lett – da lager du denne. Vil du rett og slett bare bli skikkelig mett, på noe som er skikkelig godt – da lager du denne.
Risotto er utrolig enkelt å få perfekt, men det er et par kritiske moment som du bare MÅ følge skal du lykkes. For det første så smaker ikke risottoen bedre enn de råvarene du putter i den. 
SÅ ikke vær kjip med Parmesan, smør eller andre godsaker. For det andre så må man røre eller svinge pannen kontinuerlig i de 18-19 minuttene det tar fra risen starter å koke til risottoen er klar for å nytes. 
Rør, rør, og rør inn de gode smakene.
Oppskriften er til 4 personer. Dette trenger du, og slik gjør du det:
RISOTTO:
Start med å Finhakke 4-6 sjalottløk og 2 hvitløksfedd. 
Ha dem i en stor panne med litt høye kanter. Denne panna skal nemlig følge deg gjennom hele ”risotto-prosessen” , så derfor er størrelsen i dette tilfelle viktig.
Sauter dette i 2 ss usaltet smør. Når løken har blitt myk og blank har du i 350 gram med risottoris. Bra butikker har risottoris. Skulle du slite med å finne det kan du til nød bruke grøtris.  La risen få steke med løken under omrøring til den begynner å bli blank. Hell så på 1,5 dl tørr hvitvin og kok det ut. Når vinen er absorbert av risen starter du risotto-prosessen som er å øse over 1 dl med kraft, i dette tilfelle en kylling kraft (kan bruke buljong). Ha i en øse kraft og la risen putre og koke mens du rører. Når kraften er absorbert har du i en ny øse kraft. Fortsett slik i 18 minutter – da skal du ha brukt ca 1 liter kraft og risen er myk, men med tyggemotstand i kjernen.
Så har du i en pose med grønne ”selskaps-erter” (som du har gitt 1 minutts oppkok i en annen kjele), 2 rause never med baby-spinat, 3 rause ss Mascarpone, en raus neve med parmesan og 2 ss usaltet smør. Ta det hele av varmen, rør rundt et par ganger og sett på et lokk. På de 3-4 minuttene det tar å steke laksen vil disse smakene blande seg inn i risottoen og smelte sammen til et eventyr.
Når laksen er ferdig stekt rører du i risottoen et par ganger, har i saften av ½ sitron og smaker til med salt og svart pepper.
LAKS:
Del laksen i ønskede serveringsstykker. Jeg gav gutta mine 2 fiskebiter a 100 gram hver – de var sultne.
Ha usaltet smør og en god olje i en varm panne sammen med litt frisk timiam. Legg fiskefileten i panna og la dem steke i 3 minutter til de får en fin stekeskorpe. Snu fisken og stek på andre siden i 40-50 sekunder mens du kontinuerlig øser over smøret.
Når laksen er klar har du risottoen over på varme tallerkener, legg på laksefiletene og pynt med litt frisk timian – SPIS!!
Sett resten av risottoen på bordet og la gjestene ta til seg mer underveis – det er det de håper på.  Jeg hadde over 3 kamerater på middag da jeg lagde dette, og gutta rullet glade og fornøyde hjem. Vurder å prøve noe nytt, imponer dine venner eller familie og kok noe godt til dem i helgen – Kanskje utløser maten en fin prat som det gjorde her hjemme hos meg?!
VIN:
Til dette serverte jeg en hvit Italiener som matchet fettet i fisk og risotto perfekt. Terre Dora, Fiano di Avellino – 2009 til ca 130 kroner – Kan anbefales!

11 tanker om “Mascarpone- og erterisotto med pannestekt salmalaks

 1. Jeg husker fortsatt første gangen heg spiste risotto, det var på Bagatelle for gudsjammerlig mange år siden (de hadde italiensk aften). Men da var det noe helt nytt og helt annerledes enn noe jeg hadde smakt før og opplevelsen sitter fortsatt i.Vintipset ditt så spennende ut, tror jeg må prøve det.

 2. Jeg smakte en gang i tiden risotto i Italia, og jeg forelsket meg! Desverre får jeg den ikke til her hjemme. Den blir for hard inni og altfor, altfor blaut utenpå. Hva gjør jeg galt?

 3. Sånn som verden ser ut akkurat nå, så trenger vi comfort food….selv om vi for tiden er på en gylden gren. Dette ser bare himmelsk godt ut, jeg bare elsker laks i alle varianter.Ha en fin helg.

 4. Fint innlegg Lars… Risotto er det vanskelig og bli lei kan jo varieres i det uendelige,ser ut til at du har kontrollen på den ser helt perfekt ut i konsistens.

 5. Risotto er jo bare herlig. Dette er gull-versjonen av grøt, haha@kokken – hadde våget å servere deg denne altså 😉

 6. Nydelig rett, sikkert falt i smak til meg og mine gjester ! men noe jeg kunne tenkt meg er at du prøver å lager denne rissoten med blåskjellkraft, isteden for kylling kraft 😛

 7. Nå har vi akkurat prøvd oss på denne retten, og den smakte helt fabelaktig! Vi kommer til å være i en salig steming resten av kvelden.

 8. Nydelig Risotto! =)
  Men jeg jukser ganske mye: byttet hvitvinen med japansk riseddik (man tager hva man haver) byttet kyllingkraften med oksebuljong, og har hatt flere forskjellige grønnsakblandinger oppi, alt etter hva jeg har hatt i fryseren.

  For å få enda mer smak i, så har jeg også eksperimentert med Hoi-Sin saus(blue dragon) og ferdig peking duck saus fra thai butikken.
  Pleier å lage risottoen min vegetar, bortsett fra oksekraften da.. men det er egentlig bare å prøve seg fram.

  Denne varianten med Mascarpone skal jeg prøve til middag imorgen! Tusen takk for oppskrift! =) =)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *