Omelett – det er så lett

Beklager ordspillet, men det var så fristende og sant denne gangen. Å lage en omelett er faktisk så lett at så lenge du klarer å knuse egg har du muligheten til å lykkes. I mange år gjorde jeg nettopp det. Knuste egg, vispet dem sammen med litt ost, løk, kalde kokte poteter – og vips hadde jeg en omelett. Og det er ikke det at disse omelettene ikke har smakt. Det er mer det at etter at denne oppskriften kom inn i livet mitt fikk omelett en ny dimensjon.  Grunnen til det er tre ting. Man skiller eggeplomme og egghviter  – som til en sufflé, og man stoler på at egget og parmesanosten har nok smak til å gi deg en opplevelse. Tilslutt det aller viktigste. Se på det å lage omelett som å bake. Når du baker er du nøye med mål og vekt. Slik er det med omeletter også. Ta frem vekta, stivpisk eggehviter, sikt melet og bli nabolagets omelett-konge!
Jeg hørte Eivind Hellstrøm uttale følgende om omelett; ”Det er ikke noe som heter en ganske god omelett”. Jeg må jo le litt av ”kongen”, men i grunnen tenker jeg at vi bør la han få rett. Hvorfor lage noe som er ganske godt når man kan kline til å lage den perfekt?
Denne oppskriften er til 2 porsjoner. Dette trenger du, og slik gjør du det;
Start med å skille eggeplommer og hviter – 4 egg, viktig at de er romtempererte. 
Kok opp 2,5 dl melk og 60 gram godt smør. Sikt 40 gram hvetemel og visp det inn i massen til den er glatt og fin.
Riv 50 gram parmesan og rør osten inn sammen med eggeplommene i massen. 
Smak til massen med salt og sort pepper.
Så stivpisker du eggehvitene og vender dem forsiktig inn i massen som om det var en sufflé du skulle lage. 
Smelt 2 ss smør, og smør en panne eller passe form. Fyll formen med massen og dryss over mer parmesan. 
Så kommer vi til super trikset – omeletten skal i ovnen. 200 grader, plasser den midt i ovnen og la den stå i 10-12 minutter. Følg litt med mot slutten for du ønsker ikke at omeletten brenner seg på slutten, samtidig er det viktig at massen setter seg helt før du tar omeletten ut av ovnen.
Til slutt – vær forsiktig når du åpner ovnsdøra. Du vil ikke ”punktere” herligheten.
Server denne med ferskt brød, noen dråper olivenolje og litt maldonsalt – det blir ikke bedre en det.
Håper du tar sjansen på å løfte omelettene din et hakk. Uansett hva du ender opp med på tallerkenen i helgen – husk å kos deg! God helg

9 tanker om “Omelett – det er så lett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *