Jordskokksuppe

Det er januar og det har vært mange kalde dager. I dag har jeg laget en rimelig og varmende suppe som mest trolig alle i familien vil like. Den passer fint som en forrett i en meny, en raus varmende bolle etter snørydding, eller du kan helle den over på en termos og glede deg til rasten på helgas skitur.
Suppa er basert på jordskokk. Jordskokk ,jordpære eller jerusalem-artisjokk – er en gammel kulturplante, som ble utkonkurrert av poteten for 300 år siden. Men den finnes fortsatt her til lands selv om de fleste jordskokker du finner i butikken i dag er oftest importert fra Frankrike og Italia. Jordskokken har sin opprinnelse i USA og var ordentlig pop i Norge på 1600 – 1700-tallet. Jordskokken dyrkes omtrent som man dyrker potet. Det er en knudrete knoll som bør skrelles. Et triks når du jobber med jordskokk er at du har en bolle med vann eller melk og legger dem I etterhvert som du har skrelt dem. Gjør du ikke det blir den fort brun og ulekker.
Jordskokk er som poteten full av stivelse og har en veldig spennende, søt og nøtteaktig smak som gir suppe en interessant, fyldig og kraftig smak. Jordskokk fungerer også fint som ubehandlet I salater eller prøv å lag chips av den – det er supergodt!
Dette trenger du, og slik gjør du det (oppskriften er til 4 posjoner):
Start med å skrelle jordskokkene – 500 g uskrelt. Ha dem over i en gryte med ¼ l matfløte, 2,5dl kyllingkraft og 2-3dl melk. Ha også i et fedd hvitløk. 
Kok det opp, og la det småkoke til jordskokkene er møre. Det tar ca 18-20 minutter. Pass på – du vil ikke at fløtemelken skal koke over.
Mens jordskokkene koker seg møre kutter du 300 gram østerssopp, og finsnitter en bundt vårløk. Stek dette i god olje sammen med litt frisk timian. 
Du må gjerne salte garnityret litt ekstra for suppen er mild og det er fint å ballansere den med litt salt og sprøtt garnityr.
Når jodskokken er møre kjører du alt sammen med en stavmikser. Ha i 50-60 gram usaltet smør, smak til med litt saft fra en sitron, salt og pepper.
Rett før servering gir du suppen en ekstra runde med stavmikseren for å få “skummet” den ordentlig.
Så er det å legge det hele opp på varme tallerkener. 
Start med å ha garnityret i sentrum av tallerkenen, og øs suppen rundt. Ha gjerne en liten stråle med den beste olivenoljen du har over det hele. Det pynter opp og gir suppen et lite piff.
Dette er en suppe som bade passer til hverdag og fest. Perfekt mat om du får vegetarianervennene dine på besøk, og så sparer du miljøet fra litt CO2 utslipp så lenge kjøttet får vandre uforstyret I fjøset.
Til dette foreslår jeg Manzanilla La Conoa. Dette er en vin med duft av flor, frukt og nøtter. Strågul farge. En elegant og velbalansert vin som passer fint til den litt tunge og nøtteaktige suppen. En av “rosinvinene”/Amaronene som Mads anbefaler i dag kan du kose deg med foran peisen etter måltidet.

Ha en strålende helg og kos deg med noe godt fra eget kjøkken.
Denne artikkelen kommer også på trykk i Telemarksavisa (TA) 14.01.11

1 tanke om “Jordskokksuppe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *