Solvold – i bokform

Det er torsdag ettermiddag og jeg har endelig fått hjemlov av legene på sykehuset. Det er utrolig deilig å kome hjem. Ikke det, å dele rom med tre 80-åringer som snorker som rushtrafikken i Kirkevegen, er jo alltid en glede. Ryktene om min død er sterkt overdrevet, men fy. Etter en uke med undersøkelser en hver mann vil unngå er det godt å ha satt nøkkelen i sin egen dør igjen. Kan ikke garantere for mye spennede oppskrifter den neste uken, jeg må holde meg i ro. Men synse kan jeg, selv om jeg må spise & drikke litt kleinere enn vanlig.

Maten på sykehuset har jeg synset om tidligere, men jeg må legge ved et snapshot av gårsdagens middag på STHF – hehe, ingen kommentar…
I sykehuskiosken var det en bok, en kokebok. Da museflettene kom på besøk hadde de fått den med seg inn. De ville jo ikke komme uten en gave. Og som museflettene sier; «Pappa ønsker seg alltid bare kokebøker». Det er jentene sine det!
Jeg har en bok fra Odd Ivar Solvolds hender fra tidligere. Denne boka «rett fra SOLVOLD» er på ingen måte ny – for Guds skyld, vi snakker sykehuskiosken, men den er ny for meg. I løpet av dagene på sykehuset har jeg hatt god tid til å lese hver «tøddel», og det er virkelig en bok jeg kommer til å bruke. Fantastiske oppskrifter, gode tips og litt grunnleggende om SMAK. 
Er du en av dem som har ALT av kokebøker så vil du kanskje ikke «se lyset», men det er en del oppskrifter her som virkelig virker gode. Jeg har hatt gleden av å spise hos Solvold på «Solvold» i Sandefjord. Og jeg vil faktiskhevde at dette var en av norges topp-5 restauranter når den var på høyden. At det aldri har blitt noen stjerner på Solvolds kjøkken er kun fordi Michelin-inspektørene aldri har giddet å benytte NSB ned til Vestfold – skamme seg! I dag er «Solvold» historie, men sjefen sjøl – Odd Ivar driver nå mathuset SMAK med Brasseri, Vinbar, Café & Bakeri og Matstudio. Brasseriet er vel verdt en kjøretur!
Boken er lagt opp veldig pedagogisk. Den starter med en introduksjon av SMAK – salt, søtt, surt, bittert. Med andre ord, grunnleggende koke-kjemi. Har du ikke klart for deg viktigheten av å finne ballanse mellom disse fire har du virkelig noe stort i vente. Det å balansere maten mellom disse vil løfte kokingen din til nye høyder – garantert!
SÅ er det litt (veldig lite) om vin – glass, temperatur, dekantering/lufting og vin kombinert med mat.
Solvold har så valgt å ta med en rekke basisoppskrifter på sauser, kraft, krydderblandinger, majoneser o.l. – veldig nyttig om man ikke har det under huden.
Resten av boka er fordelt i kapitler basert på råvarer, istedet for den klassiske forrett, hovedrett, dessert eller meny-løsningen. Jeg liker det veldig godt – det gjør det enkelt og oversiktlig.
GRØNNSAKER
SKALLDYR
FISK
KJØTT
BÆR & FRUKT
OSTER
BRØD
SNADDER
VIKTIGE REDSKAPER
Boka er gitt ur på Solrett Forlag, 2002. Løp & kjøp. Mye kokebok for pengene dette!
Bildene er tatt av meg, av bildene i boken «rett fra Solvold»

4 tanker om “Solvold – i bokform

  1. God bedring Lars,Selv om det sikkert er triste saker du har vært igjennom, klarer du likevel å skrive utrolig underholdende, jeg ler mellom linjene her….. Keep up the good work! Godt familien kan passe litt på deg nå. Ellers har jeg også besøkt Solvold i Sandefjord og jeg er helt enig, det var en meget bra restaurant. Kokeboken har jeg ikke, så den/de må nesten vurderes nå etter ditt innlegg "Solvold i bokform".HilsenAnnica

  2. Hei på deg! Godt å høre at endelig har kommet deg hjem etter tidenes sjau! Det at du må spise mindre enn ellers bidrar jo bare til "min kamp"..haha! Aldri så gææærent at det ikke er godt for noe, Lars! Ha en strålende fin helg! Håper du kommer i toppform fortere enn svint! Klemmer Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *