Hummer til Nyttårsaften

Nyttårsaften er spesiell. Ett år har gått. Tanker, handlinger & liv har gått forbi. Som en kollega i begravelsesbransjen så til meg i dag; ”Ja, vi rykker stadig fremover i køen”. Vi har alle våre subjektive opplevelser av 2010, og hvordan det har vært å leve. For meg personlig har det vært et spennende, skummelt, rikt, krevende og godt år. Fylt av gleder & sorger, gode dager og dager med utfordringer. Så kommer altså denne dagen, nyttårsaften – og det er tid for å oppsummere og se fremover.  Jeg skal ikke plage deg med mitt liv, men håper at denne dagen ikke bare blir nok en festdag. Nyttårsaften er en gyllen mulighet til å sette seg gode mål og feire starten på nye muligheter og et videre spennende liv!
Nok om det – Nå skal det handle om MAT. For mange av oss er maten & drikken det vi gleder oss mest til på denne dagen.
Jeg har valgt å ta tak i en av verdens beste råvarer som kryper rundt ute i Telemarksskjærgården., nemlig hummer. Har du teiner er du heldig. Har du det ikke så finner du hummer hos fiskehandleren.
Jeg sverger til å kjøpe hummeren levende om det er å oppdrive. Ofte blir hummeren kokt for lenge hos butikkene, og da har man ikke mulighet til å styre kjøttet inn til perfeksjon. Og det må man kunne når det er nyttårsaften.
Hummerne hentet vi hos Langesund Fisk. Med fete syltestrikk på klørne krabbet de intetanende rundt i fiskekassa mens jeg laget tilbehøret. 
Idielt sett burde jeg ha laget mange retter av dyrene (suppe, gratinerte haler, frikasse…osv), men det er nyttårsaften og vi slår på stortromma med et bugnende fat med gratinert hummer. Enkelt, rustikk, eksklusivt og himmelsk.
Dette trenger du, og slik gjør du det:
Hummeren:
1 hel hummer per person til hovedrett, ½ til forrett.
Kok opp en stor kjele med saltet vann. Kok de levende hummerne i 1 minutt, kun for å drepe dem.
Del hummeren i to. 
Fjern paven og tarmen. Knus klørne med en hammer og legg hummerhalene og klo-kjøttet på et stekebrett. 
Nå er hummerkjøttet klart for mengder smør.
Smør med aromater:

150 gram usaltet smør – temperert
2 fedd finhakket hvitløk
1 raus neve med fersk koriander og estragon.
1/2 finhakket rød chili
2 ss rødvinseddik
Rør ingrediensene sammen, smak til med sitron, salt & pepper.
Klatt smøret på hummerkjøttet – bruk alt, det er bare så godt.
Nå er det inn i ovnen på 225 grader. Sett klokka på 5 minutter. Når det piper skrur du på grillelementet og følger med. Hos meg blir hummerkjøttet klart på ca 7-8 minutter. Hos deg? Det avhenger av komfyren… Har du en grill tilgjengelig er det ingenting som er bedre enn å grille hummerkjøttet. Da får du den røykede smaken i tillegg.
 
Jeg serverer hummerne med hjemmelaget aioli og brød.
Aioli:
Pisk 3 eggeplommer sammen med 1 fedd finhakket hvitløk og solsikkeolje (ca 1 dl) til majonesen har passe konsistens. Blir majonesen for tykk kan du ha i litt vann. Smak til med saft fra en sitron og litt kajennepepper.
Dette er festmat. Selv foretrekker jeg en fet hvit burgunder til denne typen mat, men siden det er Nyttårsaften blir det jo ikke helt feil med Champagne heller…

  Jeg ønsker alle leserne av MAT alt godt for 2011!

Dette innlegget er en artikkel som komer på trykk i Telemarksavisa (TA) 31.12.10

7 tanker om “Hummer til Nyttårsaften

  1. Så herlig å endelig finne en manneblogg! …en god manneblogg! Denne vil jeg følge. Hummerene ser FANTASTISKE ut og skal prøves….men ikke til denne nyttår med 17 mann og masse småbarn. Gleder meg til hummer i januar!

  2. Manneblogg – det kan jeg garantere her hos meg Karin. Så hyggelig at du liker "Lars spiser…". Hummer til 17+ blir i overkant, med mindre du har vunnet i lotto! Velkommen som følger – det er en glede!@ Kjøkkentjeneste- Hummer på julaften hørtes deilig ut. Jeg leste innlegget ditt tidligere i dag – sweet! Alt godt til deg ;)@ Mona – Kalkun er jo herlig, men det er ikke hummer Mona. Samtidig så skal man ikke kimse av tradisjoner. Det er jo ikke noe i veien for at m,an lager hummer en annen dag?!

    • Kokt hummer fungerer greit, men da bør du bruke sterk varme på grillen og sørge for at den ikke får mer varmebehandling enn nødvendig 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *