Andebryst med brekkbønner & kremet kirsebærsaus

Nå er det like før. Om få dager tennes det fjerde lyset i de tusen hjem. Og selveste julaften er rett rundt hjørnet. Dette er ikke ment til å stresse deg, men det er sant. Har du husket alt? Har du fått alle ingrediensene til bordets gleder i hus? Pust med magen, det er ennå tid. Ta en gjennomgang av skuffer og skap, se gjennom julens oppskrifter og ta deg en tur i butikkene litt sent en kveld til uka. Da er det få folk ute, og da fikser det seg. Og skulle du ha glemt noe når julaften er her – improvisere og benytt anledningen til å løfte julematen basert på dine egne erfaringer i kjøkkenets kjemi. Det er ikke slik at alle oppskrifter er bra. Justeringer og forbedringer basert på egen smak og lyst kan løfte tradisjonssmakene til nye høyder. Det viktigste er at det smaker godt, og at du har noen å dele julegleden sammen med.
var _gaq = _gaq || [];
_gaq.push([‘_setAccount’, ‘UA-16731567-1’]);
_gaq.push([‘_trackPageview’]);

(function() {
var ga = document.createElement(‘script’); ga.type = ‘text/javascript’; ga.async = true;
ga.src = (‘https:’ == document.location.protocol ? ‘https://ssl’ : ‘http://www’) + ‘.google-analytics.com/ga.js’;
var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
})();

I dag, litt over en uke før ribba står på bordet hjemme hos oss, holder jeg fremdeles litt igjen på den tradisjonelle norske julematen. Allikevel er det hyggelig med en smak av jul. Jeg har reist over til Danmark for inspirasjon til dagens rett. Jul + Danmark = AND.

I Telemark har vi kanskje Norges beste produsent av and, Holte Gård i Drangedal. Kirsebærene i den danske jule-desserten «Ris ala mande» er reddet fra grøtrisen og bærene gir en sødme til sausen som passer perfekt til det sødmefylte andekjøttet.

Dette er en smak av jul, men etter at du har laget den i helga kan jeg nesten garantere at denne retten vil bli en favoritt når du ønsker å imponere venner og familie i en fei resten av året. For denne retten går kjapt å lage, ingen kompliserte teknikker – kun herlige smaker og kos. Dagens oppskrift er til 2. Er dere flere så fin fram kalkulator.
Dette trenger du, og slik gjør du det;
Sausen:
Finhakk 4-5 sjalottløk og 2 never sopp etter eget ønske. Stek dette i panna med fettet fra andebrystet. Ha i 20 kirsebær uten steiner + 0,5 dl av sirupen fra boksen. Jeg brukte hermetiske kirsebær av typen «Pitted Cherries – in extra heavy syrup» fra S&W. Det funket supert.

Ha så i en 2 dl god kjøttkraft – jeg brukte oksekraft fra Jacobs. Du får den blandt annet i Meny-butikkene. Er du av dem som alltid har egen kraft i fryseren så er det det beste. Hell på 1,5 dl fløte og kok inn til passe saus-konsistens. Smak til med salt, pepper og sukker. Jeg syntes sausen ble litt tung, så jeg hadde i noen dråper sitronsaft som balanserte sausen til perfeksjon. Hold varm til servering. 
Andebryst:
Jeg liker kjøtt, mye kjøtt. Så jeg beregnet 1 lite andebryst per porsjon. Det er mer enn nok. 150-200 gram per porsjon er passe.

Rut fettet på andebrystet som om det var et ribbestykke. Salt og pepre godt. Legg brystet med fettsiden ned i kald panne og fyr opp.

Du trenger ikke olje eller smør for anda slipper mer enn nok fett. Stek i 3-4 minutter til du har fått en sprø svor. Snu brystet og stek videre i et par minutter slik at porene lukker seg og kjøttsaftene holder seg i brystet.

Legg andebrystene i et ildfast fat og stek dem i ovnen i 5 minutter på 180 grader. Ta dem ut og la andebrystene hvile i minimum 8-9 minutter. Da setter blod og kjøttsaft seg i kjøttet og anda slipper ikke fuktighet når du skal dele den.

Brekkbønner:
Kok bønnene i saltet vann i 3 minutter. Hell av vannet og ha i en ss med usaltet smør. Rist litt på kjelen for å smøre bønnen med smøret. Hold varmt til servering.
Så er det å legge opp herligheten. Start med å kutte andebrystet i fine skiver, og legg det opp på varme tallerkener. Legg på brekkbønnene og øs sausen rundt kjøttet. Server dette med kokte amadiepoteter, og du er dagens helt(inne).
Til dette drakk vi en Valpolicella, Quintarellin Guiseppe 1992, med tydelig kirsebærpreg som bygget opp under smakene i retten. Vil du teste ut en av Mads anbefalinger vil Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2009, fungere fint.
Nyt den innspurten og husk at det eneste viktige i adventstiden er å være der du er mens du venter på underet. God helg!

5 tanker om “Andebryst med brekkbønner & kremet kirsebærsaus

 1. Dette ser aldeles nydelig ut. Vi har hatt en del andebryst, men nå er det lenge siden. Jeg liker godt bloggen din og har lagt meg som følger. Spennende oppskrifter.Bente

 2. Hei! Jeg har over en tid tittet innom bloggen din, og lar meg stadig imponere. Oppskriften med andebryst i kirsebærsaus ropte litt ekstra høyt til meg, så det ble planen for helgens søndagsmiddag! Desverre var de utsolgt for andebryst i mine 2 lokale butikker, men kyllingbryst fra Holtet funket strålende! Med det vil jeg si tusen takk for strålende oppskrift, denne skal lages ved neste vennetreff!

 3. Hei Lars.

  Denne retten har vært en super hit både når jeg har arrangert «Guttas Julebord» og laget en bedre middag til fruen. Fantastisk mat som er nok jul til at det passer til julebordet, men allikevel noe som ikke alle andre lager.

  Nå er det noe som har skjedd med selve oppskriften her på bloggen din. Den er gjort om til uforståelige koder og kryptiske formler. Er det mulig for deg og oppdatere slik at den fantastiske oppskriften nok en gang er tilgjenngelig?

  Julebordet for gutta er rett rundt hjørnet, og med bakgrunn i fjorårets suksess så håper det lar seg gjøre.

  Mvh
  Øyvind

  • Hei! Ser det er noe bugs, men får ikke rettet opp dette nå da jeg er på turne hele desember. Veldig gøy oppskriften har vært en suksess

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *