Juletorsk med smak av ribbe

Det er bare å innse det, julen nærmer seg med stormskritt. Selv fyller jeg  desemberdagene med 32 (!) julekonserter. Etter 21 år som sanger i Oslo Gospel Choir, og 84 søndager i advent på juleturné, har dette blitt en av de tingene jeg må gjøre for å få den berømmelige julestemningen. Etter en julidag på 90-tallet har ”min” låt ”En stjerne skinner i natt” vært min faste følgesvenn. Det er allikevel en annen julesang som virkelig gir meg den ekte julefølelsen, og det er ”Deilig er jorden”. Det er noe med denne gamle hymnen og protestsangen som er ”the real deal”.
Slik har jeg det også med julemat. Jeg elsker å utforske alternative varianter når det kommer til julemat, men det er først når den klassiske RIBBA kommer på julaften at jeg kjenner at det er JUL.
Siden det allikevel er et par uker igjen til at ribba står på bordet hos de fleste av oss tar jeg mot til meg til å presentere en variasjon over Juletorsken, med smak av ribbe. Synes du det høres rart ut kan jeg berolige deg med at det var selveste Hellstrøm som presenterte denne kombinasjonen for meg første gang, og det er en match ”made in heaven”.
Dette er en rett som passer perfekt nå som torsken er på sitt beste, og du allikevel skal steke ribbe. Kanskje dette er en rett for i kveld, eller en av rettene i menyen til nyttårsaften hjemme hos deg?!
Dette trenger du, og slik gjør du det:
Sausen:
Bland sammen 2 ss soyasaus, 3 sjalottløk, 2 fedd hvitløk, 4 ss ribbesjy og en neve hakket bladpersille i en gryte.
Har du ikke ribbesjy i huset kan du steke opp 100 gram bacon. Bruke baconfettet og baconet i stedet for ribbesjy – det gjordet jeg denne gangen. Når du steker ribbe julaften kan du ta vare på litt ribbesjy og spare det til nyttårsaften når du lager denne retten.
Brun 100 g usaltet smør i en liten kasserolle og hell over resten av ingrediensene – hold sausen varm frem til servering.
Potetpuré:
Ha mandelpoteter i kokende, saltet vann. Kok dem møre. Hell av vannet og damp potetene tørre. Mos potetene godt med en stavmikser, sammen med 100 gram usaltet smør og litt fløte til passende konsistens. Smak til med trøffelolje – de har det i velassorterte dagligvarebutikker, salt og hvitpepper.
Fisken:
Ha torske-loin (ryggstykkene) på ca 200 gram per porsjon, uten skinn. Ha på godt med maldonsalt og la torske-biffene marinere i ca 30 minutter. Skylle og tørk dem forsiktig.
Stek fiskestykkene i klaret smør på litt over middels varme. Stek fisken gyldenbrun og snu dem for å gi dem 1 minutt til på andre siden. Så er fisken klar
Legg opp potetpuré på midten av store varme tallerkener. Legg på torsken og øs ribbe/soyasjyen rundt pureen. Pynt med litt bladpersille.
Dette er en høytidsrett. Lett å lage, mektig og utrolig god. Den rene fiskesmaken, potetpureen med smak av trøffel, og den fete og salte sjysausen.
Skal du ha en vin som virkelig matcher ville jeg valgt en fet hvit burgunder, for eksempel en Jean Chartron Puligny-Montrachet 2008. Ønsker du en rødvin kan du jo prøve deg med vinen, Cantina Rossa, som Mads presenterer i dag. Den skal tåle både ribbe og torsk.
Uansett, nyt adventsdagene. Vi venter i sannhet på noe fantastisk. Jeg nevner i fleng; Deilig er jorden, Ribbe & Jesu fødsel.
Ha en fin helg!

3 tanker om “Juletorsk med smak av ribbe

  1. Fant ut at de var på tide å sjekke ut bloggen din. Heidi (Rørvik) snakker så varmt om både den og dine kokkeleringer. Gode mat- og vintips er aldri å forrakte!Gleder meg til å ta en titt i arkivet ditt…God førjulstid til deg!Hilsen Silje 🙂

  2. Hei, jeg fant din blogg via Fru Tunheims. Flott tips til julegave til min mann har jeg nå fått. Det må bli Hellstrøms kokebok.Bente

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *