boktips til jul

I dag har Mads tatt for seg julegaveviner. Jeg har latt meg inspirere og tenkte jeg skulle presentere to av mine favorittgaver. Jeg har selv fått dem i gave og de har på hver sin måte inspirert og utfordret meg i møte med komfyren og hjerte i jula.
Trenger du julegaveideer til så kanskje du finner det her. Er du usikker på om du ønsker nok et år med slips og sokker under treet, kanskje du kan tipse venner og familie om noe du kan ha glede av på kjøkkenet og i hjertet.
Når mine småjenter skal gjette hva jeg ønsket meg sier de alltid ”Kokebok”, og mine småjenter har alltid rett. Jeg elsker kokebøker i alle fasonger og over alle tema. Det store gjennombruddet når det gjelder julematbøker kom i 2006 for meg. Da landet det som skulle bli min favoritt under juletreet. At den var signert av forfatteren selv til ”verdens beste hobbykokk” gjorde vel også litt med mitt ego og innstilling til E. Hellstrøms ”Lutefisk, pinnekjøtt & andre bagateller”. Den er grunnen til at min svigermor reiser skuffet hjem hver jul etter at svigerfar har forkynt at dette er den beste julematen han har smakt. Jeg er flink på kjøkkenet, men denne boken gjør selv en hobbykokk til mester. Her finner du geniale tips om ribbesvor, surkål, julegås, juletorsk, kalkunpostei, smalahove, pinnekjøtt, rakefisk, medisterpølser, koketider og sausetriks som løfter det tradisjonelle opp til det eksepsjonelle.
Det var takket være denne boken at rødvinen ble erstattet med Tysk riesling av topp kvalitet. Har du ikke forsøkt en syrefrisk riesling med lukt av petroleum og smak av eple og minneraler til ribbe har du et eventyr i vente. I det hele tatt er hvitvin undervurdert til den fete og salte julematen som ribbe og pinnekjøtt er. Kommer du fra et hjem hvor det er juletorsk som gjelder, da må du dra frem pungen og spandere en fet hvit burgunder som et alternativ til rødvinen.  For eksempel en god Mersault eller Montrachet. Det blir ikke feil.
Denne kokeboka har blitt min mat-bibel i jula. Ett godt supplement til den originalen så lenge det dreier seg om koking. Boka er gitt ut på Pantagruel Forlag, 2006, og kan kjøpes for en dredjedel av prisen i 2010. Løp, kjøp og la deg inspirere og hav julematen noen hakk.
En annen bok som har blitt fast lesing i jula, og som har inspirert til interiør, oppskrifter, kos og ettertanke er boka ”FRYD”. Boken er forfattet av Finn Schjøll og Morten Brun. Dette er nok en bok som Fruen har benyttet mer enn mannen i huset, men jeg har nytt godt av den i form av nydelige blomster og vakkert pyntet hjem. I tillegg har jeg prøvd ut en del av julens søte saker som blir presentert her med stort hell. Engelsk fruktkake, marsipan, lussekatter, irish coffee, is av eggekrem, hjemmebrygget øl og stekte epler har blitt klassikere etter at denne boka ankom på julaften i 1998. Morten Bruns bilder av mat, blomster og miljø er fantastiske og formidler virkelig høytid og varme.
Boka er gitt ut på Messel Forlag, 1998. Nok en bok som ligger i billig-hylla på en bokhandel nær deg.
En av klassikerne hjemme hos oss, og som jeg har ”stjålet” fra FRYD er Gluhwein. Det er den perfekte drikk etter at man har gått en lang tur i kald desemberluft og kommer inn til fyr i peisen.
Dette trenger du, og slik gjør du det;
Kok en lake av 2 dl vann, 1 vaniljestang, 3-4 nelliker, skall av en halvsitron og 3 ss brunt sukker. Kok opp til det får en nesten sirup-aktig konsistens. Sil laken og bland den med en flaske rødvin. Jeg foretrekker en fruktig og bløt rødvin. Varm blandingen opp forsiktig før servering. Du vil mest trolig ikke at den koker – da forsvinner litt av gleden ved denne drikken. Server den i store glass med en appelsin- eller epleskive i. Drikk og kjenn at varmen returnerer.
Jeg ønsker meg matbøker til jul også i år. Selv håper jeg veldig på at ”Hellstrøms siste måltid”. Den er et must for matnerder å lese.
Nyt helgen og tenn to lys ;
            Så tenner vi to lys i kveld,
            To lys for håp og glede.
            De står og skinner for seg selv
            og oss som er tilstede.
            Så tenner vi to lys i kveld,
            To lys for håp og glede.
HER ER NOEN AV ÅRETS GODE BØKER OM JUL & STIL:
Arne & Carlos har laget en utrolig artig søt bok for homser og andre damer.
Den nordnorske oslobosatte fotografen har reist rundt og fotografert interiør og portretter av folket som bor der. ET EVENTYR AV EN BOK!
Den perfekte «JOLEMAT» boka for Telemarkinger og andre som elsker tradisjonsmat.

6 tanker om “boktips til jul

  1. Hei Lars,Dersom du ikke har den allerede, tror du ville hatt glede av å lese Mark Bittmans "A Guide to Conscious Eating" Food Matters. Hilsen Annica (også matnerd)

  2. Tusen takk for tips om Hellstrømboka, den har jeg ikke fått med meg, så spørs om gubben får ei slik til jul 🙂 Her er det slik at hvis folk ikke vet hva de skal kjøpe til gubben så kjøper de kokebok, man kan trygt si vi har en del…. Men nå har det gedigne bokskapet kommet på plass, så nå har vi vel plass til hundre til!Riesling har fått en oppsving hos oss (det gikk derimot mange år før vi klarte å komme over skrekken for tysk hvitvin, har noen vonde søte minner om Liebfraumilch ;-)Nå kjenner jeg at jeg gleder meg litt til julematen – jeg går faktisk igjennom adventstida uten så mye som ha snust på ribbe og pinnekjøtt.Ha en flott helg!

  3. Jeg ble begeistret for ditt boktips på boka fra Eivind Hellstrøm. Løp til butikken for å kjøpe, men den er dessverre midlertidig utsolgt fra forlaget. Sukk.. og jeg som hadde tenkt å satse på Hellstrøm ribbe på julaften. Jeg finner vel oppskriften på nettet også vil jeg tro, men jeg vil nok skaffe meg boka når den kommer i salg igjen.Ellers så vil jeg anbefale hans siste bok"Hellstrøms siste måltid". Jeg har fått mange anbefalinger og jeg tror det er en usedvanlig flott og rørende bok. Ha en god dag!Hilsen Mette 🙂

  4. Hei Mette! Kjipt med boka. Bor du i nærheten av Skien kan du gjerne låne et av mine eksemplar – jeg har flere ;)Jeg sparer "Hellstrøms siste måltid" til late romjulsdager – gleder meg!Alt godt til deg!

  5. Hei Lars! Takk for tilbudet (så snill du er), men jeg har heldigvis funnet en venninne som har den og som jeg får låne (puh..). Jeg vet at jeg får "Hellstrøms siste måltid" av min kjære mamma til jul og jeg gleder meg virkelig til å lese den.Koselig å høre at det er du som synger "En stjerne skinner i natt" i Oslo Gospel Choir. En utrolig vakker julesang som har vært en favoritt siden jeg hørte den for 15-20 år siden (på konsert med dere).Kos deg på juleturne!Mette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *