Pannestekt torsk med sopp- og erterisotto

Nå er det tid for fisk. Det er kaldt i vannet og torsken er på sit beste nå og oen måneder fremover. Torsken svømmer rett utenfor stuedøra til mange Telemarkinger. Har du mulighet så gå ned på kaia og prøv lykken. Har du ikke tid til slikt er Langesund Fisk eller den lokale fiskedisken et godt alternativ. Det viktigste er at fisken er fersk. Jeg foretrekker fileter fra torsk på 4-5 kg, og særlig de litt “høye” nakkestykkene.
Dette er en super rett for hele familien, men også lett å lage til deg selv en dag i November. Vi hadde våre kjære naboer tilbords, og selv 2-åringen slikket tallerkenen rein for risotto og fisk.
Vi var 5 voksne tilbords – og da trang jeg følgende:
                800 gram fersk torskefilet
                400 gram Arborio ris, risotto ris
                1,2 liter kyllingkraft/grønsaksbuljong – det er lov å jukse.
                2-300 gram sopp. Jeg brukte Østersopp og «brune» champignon
                3 store sjalottløk
                3 fedd hvitløk
                1,5 dl tørr hvitvin
                1 sitron
                parmesan – 3 never
                100 gram usaltet smør 
                1 pose med frosne grønne erter
                litt bladpersile
                salt & pepper
Er du klar til å koke? Hvis JA, gjør som følger;
Start med å få grytene på varmen. En gryte med 1,2 liter kyllingkraft. En gryte med med lettsaltet vann til ertene. En stor gryte til risottoen og ei panne.
Så tar du frem fisken og legger den på en egen fiskefjæl – hygiene, du vet. Ta frem en pinsett og fjern alle bein. Del så fileten i passe serveringsstykker – ca 150-200 gram per persjon.  Ha på rikelig med maldonsalt og la fisken ligge med saltet på i 10-15 minutter. Skyll filetene og tørk dem forsiktig. Sett fisken tilside.
Kok opp kraften og hold den varm.
Kutt soppen i passende biter og stek dem i varm panne med smør. Smak til med salt & pepper. Sett til side.
Ha ertene i kokende vann, kok i 2-3 minutter. Hell av vannet og sett ertene til side.
Skyll stivelsen av risen, finhakk sjalottløk og hvitløk og stek det blankt sammen med risen sammen med en raus ss med usaltet smør. Rør hele tiden så det ikke brenner seg.
Etter 3 minutter i gryta har du i 1,5 dl tørr hvitvin – la det koke inn før du øser i første øse med kyllingkraft. Kok inn mens du rører, og øs på mer kraft. Gjenta dette i 18 minutter til risen er ferdig. Ferdig er det samme som myk og kremet, men med en kjerne som har litt motstand. 
Rør inn 3 never parmesan og 50 gram usaltet smør. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft.
Rør inn erter og sopp og sett til side.
Så er det tid for torsken. Varm panne, 1 ss usaltet smør og litt olje. Stek fisken i 3 minutter på den ene siden. Snu den og stek 1 minutt på den andre. Da får du en fin stekeskorpe på fisken, og en nesten rå kjerne. Fisken steker seg klar og vil flake seg perfekt når du legger den opp på den varme risottoen.
Ta frem varme tallerkener, legg opp risottoen. Legg på et fiskestykke og dryss over litt finhakket bladpersille. Dryss over noen dråper sitronsaft og litt parmesan. Nå er maten klar – SPIS.
Dette er mat som ikke løser livets store utfordringer, men den trøster. Ha en strålende helg!
Dette blogginnlegget var på trykk i Telemarksavisa (TA) 12.11.10

6 tanker om “Pannestekt torsk med sopp- og erterisotto

  1. en god rett kan ikke lages for ofte! det som er bra er å få for eksempel fisken med forslag om forskjellig tilbehør. svigermor vil ha poteter til torsken, men risotto skal prøves i dag med småfolka. mere av det samme!

  2. Hei Lars!Dette var en fristende oppskrift og skal helt klart prøves med det første. Ellers må jeg fortelle at vi har nettopp vært i New York (du vet maraton..) og vi fikk heldigvis med oss to av dine restaurant forslag. Søndag kveld var vi på "The spotted Pig" – et fantastisk sted og akkurat passe uformelt for min stivbeinte og fryktelig slitne mann som hadde løpt maraton tidligere på dagen. Nydelig mat og herlig stemning!Siste kvelden før hjemreise var vi så heldige at vi fikk bord på "Per Se". Wow, for et sted! Betydelig mer formelt enn dagen før, men for en vidunderlig mat… Kan ikke beskrives og må bare oppleves! Tusen takk for fantastiske tips Lars! Hilsen Mette

  3. Hei Mette, og velkommen hjem fra NYC, byen det er umuig å ikke reise tilbake til!Håper gubben ikke sleit seg ut!Så gøy at du fikk sjekket ut noen av tipsene – jeg elsker begge stedene, selv om det er som du skriver – litt forskjellig ambience, heheHa en fin aften, Lars

  4. Hei Lars. Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt dette innlegget seom en av helgens anbefalte på Lesernes VG. God helg!

  5. Beklager tidligere innsendte 😉 komentar Lars Ser det ble litt feil Var ikke helt innformert på en måte rundt hvilken side jeg kom inn på ;-)Ha en fin kveld og gratulerer 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *