Estragonkylling & Basmatiris

Jeg er velsignet med en bra kone. Og jeg burde ikke skrive noe ”men” nå, men det har sine klare utfordringer å ha en kone – og da tenker jeg på mat-utfordringer. Selv er jeg en fyr som mener de ekstra kiloene jeg får av å spise det jeg til enhver tid har lyst på, er helt ok (nesten). Fruen derimot har et noe strengere karbohydrat-regime. At vi tenker forskjellig rundt det vi putter i oss er lett å se når vi kommer gående hånd i hånd. Ukedagene hjemme hos oss er bønnen fra Fruen klar; ”lag noe sunt, mer grønnsaker  – mindre kjappe karbohydrater”. Heldigvis lar Fruen garden falle når det er helg, og da maser hun om det motsatte. En av de rettene jeg har laget mest på hennes bestilling er Estragonkylling og Basmatiris med nøtter & urter. Dette er to separate retter som den gode E. Hellstrøm presenterer i sin bok ”Enkelt & Perfekt”.  Jeg lager dem ofte sammen og det er en ”match made in heaven”
Før jeg forteller om hva du trenger og hvordan du skal lage denne ”momse-retten”, er det en ting jeg må si. Kylling er ikke kylling! Det er ikke det at retten ikke funker med Prior`s kyllingfileter, men har du tilgang og mulighet til å bruke ordentlig kylling så anbefaler jeg det på det sterkeste. Jeg fikk tak i kylling fra Holte Gård i Drangedal (selges bl.a. på noen av Meny-butikkene i Grenland). For det første har da filetene skinnet på – og i skinnet sitter fettet og smaken. At kyllingene har hatt et godt og fritt liv, uten å bli sprøytet fulle av anabole steroider, kjenner du på smaken. Brystene er store, saftige og har markant mer smak av fugl. Har du ikke forsøkt å koke med ordentlig kylling – gi det et forsøk!
Dagens oppskrift er beregnet til 4 persjoner. Dette trenger du, og slik gjør du det;
Estragonkylling: Til dette trenger du 4 kyllingfileter eller lår. (Det er mer smak i låret, men kan være litt vrient å få perfekt stekt), 5-6 fedd hvitløk, 1 boks med cremé fraish,1 potte frisk estragon, 2 dl tørr hvitvin, noen dråper sitronsaft og salt & pepper.
Salt og pepre kyllingen. Stek den i 1 ss usaltet smør og 1 ss olje. Ha litt frisk timian og hvitløksfeddene i pannen. Stek kyllingen med skinnsiden ned i 4-5 minutter, snu fileten og stek den videre på den andre siden i 3-4 minutter. Mine fileter var store, ca 300 gram – så jeg la dem over i et ildfast fat og hadde dem i ovnen på 170 grader i 5 minutter etter pannestekingen.
Hel av fettet i pannen og kok så pannen inn med hvitvin og sitronsaft. Så har du i cremé fraishen, smak til med salt og pepper og ha i estragonen. Legg kyllingen tilbake i sausen og la den stå og holde seg varm til risen er klar.
Basmatiris:
Start med å sautere 3-4 store finhakkede sjalottløk, 2 finhakkede hvitløksfedd og 1 finsnittet rød chili i 1 ss usaltet smør. 
Skyll 300 gram med basmatiris i kalt vann og stek risen sammen med løken til risen blir blank – rør hele tiden som om det var en risotto. Hell på like mye vann som ris og legg på lokk.
Mens risen koker har du 2 never med pecan-nøtter og pistaj-nøtter i en liten kjele, hell på 1-2 dl tørr hvitvin og la det koke i 5-6 minutter. Hell så av det som er igjen av vinen. Dette gjør nøttene myke, tilfører syre og tar bort den litt ”rå” smaken. 
Når risen er ferdigkokt blander du inn nøttene i risen sammen med en raus neve hakkede friske urter – mynte, koriander og basilikum passer perfekt.
Så er det å legge opp maten. Ha ris og kyllingen på varme tallerkener, øs opp sausen rundt risen, og dryss med litt Cajenepepper over det hele – SPIS!
Vin: Til dette synes jeg det passer bra med en syrefrisk Pinot Gris fra Alcace. Den vil tåle heten fra risen og skjære gjennom fettet fra sausen.  Alternativt kan en rik Chardonnay med sødme og hint av nøtter fungere godt. .
Dette er en fancy utgave av 70- og 80-tallets kylling og ris – og den tilfredsstiller garantert ”momse-behovet” etter en lang uke med low-carb-diett. Benytt fridagene til å koke noe godt til deg selv og de du har rundt deg. Om du ikke blir lykkeligere, blir du garantert mett og fornøyd (med maten)!
Dette blogginnlegget finner du også i papirutgaven av Telemarksavisa (TA) 05.10.11
Har du tanker, innspill, ris eller ros – skriv en kommentar. Det er alltid hyggelig!

11 tanker om “Estragonkylling & Basmatiris

 1. Så kjempegodt ut! Ja til lykkelige kyllinger! Og halleluja til Holte Gård! Det koster mye mer å få ordentlig saker, men man kan jo kjøpe det til fest og ikke hverdags!Denne retten må jeg nok prøve en dag!

 2. Da har jeg handlet inn for å prøve denne retten i morgen. Takk for fantastiske oppskrifter – liker bloggen din veldig godt!!!Mvh Mette

 3. Det så kjempegodt ut! Må prøves…og jeg har aldri tenkt på at det er forskjell på kylling og kylling…og i hvertfall ikke at det selges fileter med skinn! Får sjekke ut den lokale Meny-butikken : )

 4. Nettopp prøvd oppskriften og den falt virkelig i smak hos både store og små! Tror ikke vi var de eneste her i distriktet som hadde samme plan, det var nemlig vanskelig å oppdrive estragon og basilikum i byens butikker lørdag ettermiddag….

 5. Mia – Kyllinger er som folk flest, bedre når de er lykkelige!Mette – Så herlig at du liker bloggen. Håper at maten smakte ;-)Mona – Sjekk ut kyling fra Stange (vestfold) eller Holte Gård (Telemark)!Anne Ragnhild – Så gøy at det er flere enn oss to som etterspør urter og gode råvarer. Det fører til bedre tilbud av godsaker! Supert at maten flat i smak ;))

 6. Da er retten prøvd ut. Og det ble stoor suksess! Du verden så godt 😀 Og en erfaring rikere når det gjelder kylling er jeg også. Virkelig stor stor forskjell på kylling og kylling… :DOg gjestene mine syns absolutt jeg skal fortsette å følge bloggen din…

 7. Denne retten laget jeg i går til gode venner, og det ble UTROLIG godt, hver tallerken var skrapa etter endt måltid! Så tusen takk for at du deler denne fantastiske oppskriften med gode forklaringer, det gjør at selv en amatør kan framstå som superkokk:-)Jeg har prøvd mange av oppskriftene dine, og alle har blitt en suksess! Så keep going, gleder meg alt til neste innlegg:-)Siv

 8. Forrige søndag koste vi oss med estragonkylling og tilslørte bondepiker – sukk – drita godt. Den ungarske gulasjegryta er også prøvd – nydelig! Veldig greie oppskrifter, Lars. En berikelse i hverdagen. På lørdag blir det currykylling. Jobber meg gjennom lista med gode god, god mat! Takk & takk!

 9. Har kjøpt denne i årevis og har ikke smakt noen bedre.
  Hiv også skroget i en gryte og lag kraft. Perfekt til sauser og supper. Da får du brukt hele kyllingen….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *