Ris & Jul

Jeg er nå kun timer unna årets jule-galskap. I morgen starter jule(gospel)konsertene med Oslo Gospel choir 2010. Vi starter med 2 runder ned til EU-folket nå i november. Tyskland, Belgia, Sveits & Holland skal besynges før den «ordentlige» juleturneen starter i Kristiansand den 1. desember. Noen og tredve konserter skal gjennomføres. Jeg er med på mitt 20.år og for meg blir det ingen jul uten å ha sunget «en stjerne skinner i natt» noen ganger. Vet ikke helt om det er gale-Lars som snakker, men jeg gleder meg faktisk. Fantastiske medmusikanter, 1000-vis av glade folk i konsertsaler, reiser, et viktig budskap og mulighet til å spise noe nytt gjør at jeg gleder meg.
Fruen er raus som lar meg bruke siste rest av feriedager og avspaseringsdager for å komme meg ut blandt folk. Har du barn i barnehage og skole forstår du hva jeg snakker om. Foreldrefrokoster, Lucia, husvask, julepynting og kakebaking krever sin kvinne, og Fruen er en bra kvinne – jeg takker Fruen.
Dette er min første turné som matblogger, og jeg er spent på hvor hyppig jeg kommer til å poste underveis. Dere får ha langmodighet med meg. Det vil nok uansett komme en og annen hilsen fra veien og når jeg er hjemmom for å vaske klær.
I dag har jeg trommet sammen en rett til fredagens MAT i Telemarksavisa (TA). Gled dere til senere i uka når den kommer her på bloggen. Stikkord er «kylling & ris» – på en litt annen måte. Her i dag skal jeg vise deg hvordan risen tilberedes.
Vi var bare to til middag så er dere flere så ganger du det opp.
Start med å finkutte 3 store sjalottløk, 2 hvirløksfedd og en rød chili. Ha det i en gryte med 1 ss usaltet smør. Sauter dette blankt.
Ta 2 dl basmati-ris g skyll den godt i kaldt vann noen ganger – det fjerner belegget som ligger rundt hvert riskorn. Ha risen over i gryta og stek den sammen med løken som om det var en risotto du skulle lage. Når risen er blank har du på vann så det dekker og et par klyper maldonsalt. Ha på lokk og la det putre seg ferdig – dette tar ca. 17-18 min. Smak på risen motslutten du vil ha litt tyggemotstand.
Mens risen koker har du en neve Pecan-nøtter og en neve Pistasj-nøtter i en liten gryte. Hell over tørr hvitvin til det dekker og la nøttene koke i vinen til de er myke – ca 5 minutter. Vinen gir nøttene en fin syre og nøttene blir søtere av varmebehandlingen. Den litt «rå» smaken forsvinner. Bland nøttene inn i risen sammen med 2 never finsnittet urter. Jeg brukte koriander, mynte og basilikum. 
Dryss over litt Cajennepepper og spis. Dette er en rett som jeg så Hellstrøm lage og som er fast følge til diverse retter hjemme hos oss. Risen er så god at det ikke er nødvendig med kjøtt eller annet, men det skader jo aldri med litt kjøtt! 
Selv lagde jeg risen til Kylling-fileter fra Holte Gård og en Estragonsaus – den retten kommer på torsdag/fredag.
Til risen passer det perfekt med en tørr enkel Riesling – jeg drakk denne:
Vil du på konsert, kan jeg garantere julestemning. Turnélisten vår finner du på nettsiden vår – OGC.no

6 tanker om “Ris & Jul

  1. Heldige deg som får bli med å synge og lage fin julestemning med koret. Oslo Gosbel choirscd`er spilles i hjemmet hele desember, om igjen og om igjen, år etter år…. og den risen så aldeles nydelig ut.Håper det blir en flott konsertturne. God tur.

  2. God tur Lars. Kommer til å savne de kulinariske opplevelsene du deler med oss….Du skal ikke se bort fra at jeg kommer og hører på dere/deg;-) Sanke litt jule stemning før jeg emigrerer….

  3. For en fin side for en livsnyter! Den skal jeg legge til som favoritt!Jeg oppdaget også at du er mannen bak den fantastiske stemmen! Mannen min og to av barna våre var på konsert i Oslo konserthus for et år siden. Singelen vi kunne kjøpe etterpå gikk nonstop i bilen i ukesvis;).Prøv SW20(tror jeg den heter) ved Solli plass. Fantastisk mat og deilig stemning! Jeg var også på Credo med venninner- fantastisk sted!

  4. Vi gleder oss kjempemye til konserten på søndag.Håper dere synger "en stjerne skinner i natt"..; )Kanskje du finner en flott restaurant i Zurich?Lykke til med turneen og god tur!!Hilsen Tine

  5. Hei Anonym – SW20 er verdt et besøk. Jeg har også spist godt der! Hyggelig at du liker bloggen, og velkommen på konsert i år igjen!Hei TIne – Velkommen på konsert i Zurich 😉 Jeg tviler på at "en stjerne" står på programmet, men jeg kan garantere en super konsert! Vh Lars 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *