pannestekt prinsessefisk

Pannestekt prinsessefisk…
eller laks som det egentlig heter. I et desperat forsøk på å få Museflettene mine (5 & 8 år) til å utvide mat-horisonten prøver jeg forskjellige strategier. Pølse- og pannekakemiddager er overrepresentert, og sykepleieren i meg mener at næringsinntaket bør være sunnere enn hva vi får til mange hverdager hjemme hos oss. En av fremgangsmåtene har vært å presentere en råvare for noe annet enn hva det egentlig er – som i dette tilfelle. Laks har frem til nå vært ”Æsj”, så jeg tenkte at laks omformulert til rosa prinsessefisk skulle gjøre susen. Det var full suksess inntil maten sto på bordet. Museflettene kuttet opp grønnsaker og prinsessefisken, men gleden strandet da fisken fikk stekeskorpe og ikke lenger var så rosa…
Det endte med fiskepinner og blomkålpuré for de små. Vi voksne fikk i oss pannestekt salmalaks, blomkålpuré & Beurre blanc. Oppskriften er tilpasset 2 personer – er dere flere lager du mer.
Dette trenger du og slik gjør du det;
Dette er en rett hvor hovedingrediensen (fisken) trenger minimal tid i panna så start med blomkålpuréen. Kutt blomkålen opp i små buketter og kok den sammen med 1 hvitløksfedd i lettsaltet vann. Kok til den er mør og hell av vannet. Ta frem stavmikser eller visp og kjør blomkålen sammen med 2 ss creme fraish og 1 ss usaltet smør. Smak til med maldonsalt, hvitpepper og noen dråper sitronsaft. Hold varm.
Beurre Blanc er en fransk (og jålete måte å si) smørsaus. Finhakk 2 sjalottløk. Stek løken blankt i en liten gryte sammen med 1 ss usaltet smør. Ha i 1,5 dl tørr hvitvin og kok inn til det er 1/3 igjen. Pisk inn terninger med kaldt usaltet smør. Jeg brukte ca 50-60 gram. Nå er det viktig at sausen ikke koker opp, men kun holdes varm. Koker den har du ikke lenger en saus, men skilte ingredienser. Hold den varm. Rett før servering har du i noen dråper sitronsaft, 2 ss kapers og finsnittet gressløk.
Laksen. Jeg foretrekker salmalaks fremfor hele laksefileter med skinn og bein. For det første er det enkelt – du trenger kun å skjære fisken i ønskede stykker, resten har produsenten gjort for deg. For det andre er det ikke svinn – så det blir ikke nødvendigvis noe mer kostbart.
Ha 1 ss usaltet smør i en varm teflonpanne. Salt fisken lett og legg den med ”skinnsiden” ned. Salmalaks har ikke skinn, men den siden skinnet har vært på er mer fettrik. Smaken sitter i fettet og trenger varmebehandling for å frigjøres.
Jeg regner 150-170 gram fisk per person. Stek fisken i 3-4 minutter, snu den å gi den noen sekunder steketid på den andre siden. Fisken skal ha en sprø stekeskorpe og være nesten rå i midten. Da steker seg ferdig på tallerkenen og flaker seg fint.
Legg opp blomkålpuréen på varme tallerkener. Legg fisken på pureen og øs smørsausen rundt pureen. SPIS.
Til dette drakk Fruen og jeg Calles Riesling 2009. En herlig sak med sitruspreget fruktighet, smak av blomst eple og mineraler. Tørr og frisk mot den fete fisken og smørsausen. Varenummer 5815001, pris 139 på Vinmonopolet.
Dette er ikke typisk høstmat, men etter noen fredager med lam og langtidskokte gryter var det befriende deilig med et hint av sommer i huset.
Ta utfordringen og kok noe godt til deg selv og de du måtte ha rundt bordet i helgen!
Dette blogginnlegget kommer også på trykk i Telemarksavisa (TA) fredag 15.10.10

4 tanker om “pannestekt prinsessefisk

  1. Mmmm…prinseesefisk ser helt nydelig ut! Må prøves en gang snart!;-)Veldig imponert over bloggen din, og e innom stort sett hver dag, for å finne litt inspirasjon.. :-)Men eg har et spørsmål/en utfordring til deg da…hehe! Eg har fått litt problemer med å få i meg mat etter en operasjon, og det eineste som glir lett ned, e scampi…. Og i sommer var eg i et bryllup, der det var tapasbord, og en av rettene var scampi i en nyyyyydelig saus/marinade. Og den eneste måten eg kan forklare smaken på, var at den var sursøtsterk…men ikkje for sterk… Tydelig noe tomatbasert, siden sausen var rød…hehe!Såååå…det eg lurer på, e om du, med din kreativitet, kan hjelpe meg til å lage noe i nærheten av denne sausen/marinaden…. Tar du utfordringen?? Hilsen utvandra telemarking! 🙂

  2. Hei Smykesnekker – så bra at du følger med 😉 Jeg liker utfordringer, men jeg liker ikke så godt scampi…heheMen når anledningen byr seg skal jeg gjøre et forsøk på å gjenskape dine tapas-scampi!Takker for tips Svanviksvingen 😉

  3. Nei, me kan jo ikkje alle være like, men eg trur nok sausen/marinaden kan brukes til anna sjømat og… Men eg setter stor pris at du vil prøve – når anledningen byr seg! :-)Ha en fortsatt finfin helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *