jordens salt

Jomfrusalt fra Læsø Saltsyderi
En ny milepel er rundet. I går fikk jeg en pakke i posten til «Lars spiser, drikker & synser». Pakken kom fra en av leserne av bloggen som bor i Arendal. Hun mente det var på tide at jeg fikk smake ordentlig salt, og ordentlig salt kommer visstnok fra en liten dansk øy ved navn Læsø. Læsø er en øy som ligger øst for Fredrikshavn,  nord i Danmark og godt ute i Skagerak.
Her har de fremstilt havsalt for hånd siden middelalderen. På nettstedet www.saltsyderiet.dk finner du info om denne gamle måten å fremstille havsalt. Dette er fantastiske kulturbærere i matverden. Har sakset noe her:

I 1991 genskabtes saltproduktionen på Læsø. den første sydehytte er en rekonstruktion af udgravningen i 1990. 3 jernpander blev ophængt over ildstedet og den 5. juni 1991 kunne det første salt i nyere tid opøses til afdrypning og tørring. I dag har projektet 2 hytter med i alt 3 pandeanlæg, to store moderpander (forinddampningsanlæg) samt en eksperimenterende pande. Der laves salt hele året. Produktionen er på nuværende tidspunkt 75 ton salt årlig. Processerne skal illustrere, hvordan salt i middelalderen blev fremstillet, dog foregår tørringen af salt i dag på et tørreloft, hvor der er opsat en luftaffugter.Og for et herlig salt! 


En stor takk til Ella F for saltet og vennligheten. Hun er et godt eksempel på at salt hever smaken på gode råvarer – hun er nok en av dem som kan kalles jordens salt!

Et kjøkken uten salt er som en bil uten dekk – salt er en av mine favoritt-umami. Og dette saltet skal jeg virkelig bruke. Foreløpelig har jeg kun rukket å ha det på et bløtkokt egg – det funket!

Har du produkter som du vil at jeg skal sjekke ut, ta kontakt på mail.

3 tanker om “jordens salt

  1. Etter at vi fikk fingrene i dette saltet for en del år siden, har vi vært trofaste til Læsø-saltet. Nam nam nam… Vanskelig å ikke salte for mye…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *