MAT – mersmak

MERSMAK – tenk en matfestival i Skien! Med fokus på matglede, kortreist mat, lokale tradisjoner og nye impulser. Winemakers dinner, kokekurs, sveler fra en bod, thaisuppe på et hjørne – mulighetene til å smake, lukte, spise og drikke blir mange – benytt deg av dette. Skien vil bli fylt av MERSMAK. Jeg gleder meg!
For meg handler MERSMAK først og fremst om gode råvarer, behandlet med respekt og kunnskap, tilført ingredienser slik at de smaker bedre og mer. Et nykokt egg og litt salt. En tomatsaus og en klype sukker og 2-3 ansjosfileter. Ferske reker og noen dråper med sitronsaft og dill. Et stykke med lun chevré og litt honning. En posesuppe og en (raus) skje med cremé fraish og noen friske urter. Ofte skal det ikke så mye til. Det må ikke være vanskelig. Det må ikke være dyrt. Men det skal alltid smake godt og ha MERSMAK. Ikke for det – noen ganger er det verdt strevet å bruke tid og gjøre seg flid – alt til sin tid.

Jeg står og vipper mellom shorts og langbukse om dagen, mellom sommer og høst. Jeg har derfor valgt å lage en salat som knytter disse to årstidene sammen. En bitter salat med fet ost, distinkt vinaigrette og honningen. Ingredienser som løfter hverandre og gir – MERSMAK.

Denne oppskriften passer perfekt som forrett i en meny til 4 eller som en raus kveldsrett for 2.
Dette brukte jeg, og slik gjorde jeg det:

Start med vinaigretten. Fint at vinaigretten får stå og sette seg litt mens du tilbereder resten. Bland 3 ss god olivenolje, 1 ss rødvinseddik og 2 ts Dijon sennep. Pisk dette sammen med en gaffel og smak til med salt og sort pepper.

Salat – feldsalat, radicchio rosso og frisée. Jeg liker særlig godt bitterheten fra radicchio rosso`n opp mot sødmen i honningen og den fete osten i denne salaten. Vask og tørk salaten godt. Riv salaten i rause biter å ha den i en stor bolle.

På gårsdagens butikkrunde bugnet det av ferske rødbeter i hyllene. Fargen og den litt jordaktige smaken passer perfekt til denne retten, så jeg tok med meg en bunt hjem. Skrell 1 rødbet og skjær den i små staver som du har opp i bollen sammen med salaten.

Rett før servering har du vinaigretten over i bollen med salaten og blander det godt sammen. Bruk hendene – det funker best og går fort.
Nøtter – En klassisk kombinasjon er Chevre, honning og walnøtter. Det var tomt for walnøtter, så jeg endte opp med å bruke den litt søtere og mindre bitre halvbroren – pecan. Det funket vel så bra.
Det eneste du skal gjøre med nøttene er å riste dem i en tørr, varm panne noen minutter. Pass på – nøttene skal ristes, ikke brennes.

Chevré-toast. Jeg skar 1 cm tykke loffeskiver og stanset ut rundinger som var tilnærmet omkretsen på chevrén jeg hadde. Kutt chevrén i skiver og plasser på loff bitene.

Smør et stekebrett med olivenolje og ha toastene på brettet – oljen gir toastene en perfekt ”crunchy” bunn. 220 g i ca 3-4 minutter. Så 1 minutt med grillelementet på full speed. Ned på kne og følg med. Det er en tynn linje mellom perfekt ost og fullstendig smeltet ostemasse. Jeg lagde 5 små toaster til hver porsjon.

Har du ikke smakt lun chevré og honning så har du noe godt i vente!

Så var det å anrette herligheten. Ha salaten på to store tallerkener. Dryss over de ristede nøttene og plasser chevré-toastene på salaten. Ha Akasiehonning over toastene.

Vin. Sancerre er den perfekte match til chevré. Jeg går for Balland-Chapuis Sancerre le Vallon, 2008.
Toner av honning og modne aromaer i bouquet, som også kommer tydelig frem i smak, klart definert med god lengde. Denne vinen er perfekt til osten og tåler bitterheten i salaten og nøtter – en super vin til denne salaten.

Matbloggen «Lars spiser, drikker & synser» danner bakgrunnen og universet for de ukentlige MAT i TA. Tanken er å formidle opplevelser, refleksjoner, historier og oppskrifter – med MAT som fellesnevner.
Målet er å dele engasjement, matglede og feelgood-historier fra kjøkkenbenk til restaurant, fra bondegård til gryte, fra fersk foie gras til suppepose. Velkommen til MAT i TA og til matbloggen «Lars spiser, drikker & synser»

4 tanker om “MAT – mersmak

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *