Laks som Bocuse

Etter 5 dager med meget kontrollert matinntak skal jeg i dag spise noe skikkelig godt. Når man endelig ska SPISE ordentlig, etter en uke med kontrollert inntak av mat bør man gå til kilden. Med kilden mener jeg kokebøkene, de bra kokebøkene. Det er mye ræl der ute så vær kritisk. Jeg gikk til Helstrøms «Verdens beste» – verdensbeste kokker tilbreder verdens beste (i følge Helstrøm) råvare salmalaks. Link til mitt innlegg om kokebøker.
Målet i dag er å lage noe som gir gourmanden i meg full pott og samtidig ikke å gå på en for stor smell på veien mot 81,9 kg.
Jeg har frisk bladspinat i kjøleskapet og jeg har fersk salmalaks – så noe i den duren må det bli. Ingen ringere en sjefen sjøl Paul Bocuse har en oppskrift med disse ingrediensene. Etter en kort tur på vinmonopolet og Meny var jeg klar for aftenes koking.

Dette brukte jeg og slik gjorde jeg det:
(oppskriften er til Fruen & meg selv)

Fisken:
Laksefilter á 150 per hode
50g temperert smør – heller for temperert enn for kalt.
1 ts spisskummen
2 store poteter

Sausen:
Saften av 1,5 appelsiner
1 rosmarinkvist
2 finhakket sjalottløk
1,5 dl Nolly Prat (det som ikke er Gin i Dry Martine vet du…)
1,5 dl tørr hvitvin
3 dl fiskekraft
1 (stor) ss créme fraish
salt
pepper
50g usaltet smør

Spinaten:
en pose bladspinat
50g usaltet smør
1 hvitløksfedd
0,5 ts sukker
salt

Start med potetene. Kutt dem i tyne skiver – ca. 2 mm. Har du mandolin er det supert, hvis ikke – ta en god kniv og konsentrer deg. Stikk ut potetene i like rundinger. Kok dem i godt saltet vann i 30 sekunder og bland potet-pengene med det tempererte smøret.

Ta laksefileten, pensle overflaten på siden du vil ha potetskivene med egg og dryss over litt spisskummin. Så må du ta frem taktekkeren i deg og legge på potet-pengene i taksteinsmønster.
Det er viktig at du ikke jukser med forberedelsen av potetene – det er det som gjør at du forhåpentligvis har en perfekt potetskorpe når du legger opp fisken. C-momentet i denne retten er nå du skal legge fisken i panne med potetene ned. Det er litt vrient. Et alternativ er å droppe potetskorpen og steke potetskivene separat…din pyse!

Så var det sausen. Kok opp løk, hvitvin, kraft, Nolly Prat, appelsinsaft og rosmarinkvisten. Dette skal koke inn i 10-15 minutter. Sil herligheten. Ta 1,5 dl av dette, rør inn créme fraishen. Så er det å piske inn litt og litt av smøret – som MÅ være kaldt – til det kokkene kaller en emulsjon. Sausen skal ikke koke mens du pisker inn smøret, kun holdes varm – viktig!

Ha spinaten i smør i en panne. Ta hvitløksfeddet og del det i 2. Gni feddet i pannen med en gafel mens spinaten er i panne. Smak til med litt sukker & salt.

Så tilbake til fisken – Stek den i en panne, helst teflon, med potetsiden ned. Bruk olje eller litt klaret smør. Laksen skal kun stekes på potetsiden og den skal kun stekes til potetene har fått en skorpe. FIsken skal være rå i kjernen – lett rosa.

Anrett herligheten på varme tallerkner. Først spinat, øs saus rundt og legg fisken på spinaten, med potetskorpen opp. SPIS

Vinen vi drakk til denne retten var en hvit bourgogne, Saint-Bris sauvignon 2008. En ung og frisk vin med dog med karakteristisk borgoder smak. Middels dyp grønngul farge. Ung fruktighet preget av stikkelsbær, sitrus og asparges over toner av mineraler. Frisk. Link til vinen på Vinmonopolets sider

NB! 88,2 vs 91,9

Fruen og jeg elsket maten. Det hører med at jeg hadde spist hva som helst i går, men denne retten vil jeg lage igjen. Fet fisk, syrefrisk, men avrundet saus og herlig spinat. Sjekk den ut selv!

Har du kommentarer eller meninger så skriv det ned i feltet under.

2 tanker om “Laks som Bocuse

  1. Nå foretrekker jeg laksen rå, men dette så veldig godt ut. Hva synes du om Salma vs. fersk laks i fiskedisken?Jeg synes salmalaksen er dyr,oppskrytt og smakløs. (Eller så har jeg bare vært veldig heldig med annen laks;) Klem Ingvild

  2. Hei Ingvild!Enig at rå laks er vanskelig å toppe, men jeg synes at når jeg varmebehandler den forsiktig bevares den fint!Jeg er salmalaks fan! Har nesten utelukkende gode erfaringer. Det smaker ikke vill-laks, men det er enkelt og smakfullt synes jeg ;-)God søndag til deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *