Sommer-vin, det er rosé!

Huset`s rosé på en taverna i Kykladene er ikke noe å ta med seg hjem, men er man i Hellas smaker det…

Om det er noe som fortjener navnet «sommervin» så er det Rosévin. Denne noe underlige bastarden som ikke er hverken rød eller hvit, men rosé. Sammenlignet med sine «ariske» brødre vil den alltid komme til kort. Den er sur og tynn mot rødvinnen og ikke like ren og delikat som sin hvite bror. Tar du derimot utgangspunktet i rosévinen som egen sjanger er det ingenting som smaker bedre under epletreet en sommerdag.
Tidligere var det et ganske beskjendent utvalg roséviner på vinmonopolet, og etterspørselen var ditto lav. De senere årene har dette endret seg betrakelig, og i dag har de fleste vinmonopol et rikholdig tilbud av gode roséviner. Nå har man tilgang på viner av virkelig god kvalietet også i rosé-land.
Hjemme hos oss er rosévin først og fremst en drikke-vin, og da helst på et svaberg, ute i hagen eller på terrasen. Jeg foretrekker den godt avkjølt. Enkelte roséviner kan med hell ha en halvtime i fryseren før den når glasset. Særlig gjelder det de mest syrefriske og friske vinene.
Når det gjelder rosévin til mat bør maten i hovedsak være i den lette enden av skalaen, type salater, tapas eller lyst kjøtt. Dette er sjeldent vinen for de røffe kjøttrettene.

Det er flere tradisjoner og stiler av rosévin. Fra de syrefriske til de mer bløte. Her kommer 3 av mine ros-favoritter. Test alle tre og merk forskjellen blandt gode rosviner!

Selv elsker jeg de med mye syre og friskhet. Min favoritt i er uten tvil Langmann Schilcher Klassik. En østerisk vin fra Weststeiermark. Drue: 100% BLAUER WILDBACHER. 2008 årgangen var fantastisk. På polet nå så er det årgangen fra 2009 som er tilgjengelig, også den fabelaktig! Langmann har god frukt, mye syre og lang ettersmak. Smak av stikkelsbær, solbær og rabarbra. Frisk rød farge. Denne koster 114 kroner på vinmonopolet og er et superkjøp!

Langmann

En annen rosévin som jeg liker veldig godt er Montrose, FRANKRIKE, LANGUEDOC-ROUSSILLON. Laget på 80% GRENACHE, 20% CABERNET. Lys rosa. Fruktighet med preg av røde bær, hint av sitrus og banan. Også dette en tørr vin, men ikke knusktørr som Langmann. Denne er nok lettere å like for de fleste, da den har en mer ballansert syre. Veldig god som en ren terrassevin. Denne koster 107 kroner på Vinmonopolet.

Montrose

En tredje favoritt produseres i Piemonte, Italia. Dette er en artig sak. Produsert på 85% Nebbiolo & 15% Barbera. Nebbiolo er også druen man lager den fyrrige Barolo på (!)
Lys rødrosa farge. Ung, dropsaktig fruktighet med innslag av røde bær, urter og eple. Også denne er en tørr vin som de 2 foregående. Denne kan fungere til litt tyngre retter av kjøtt. En super vin!

Montferrato Chiaretto

Sjekk ut en fin vinblokk – her mener han litt om sine favoritter i ros-land, og jeg er hjertens enig!
Ronny Gjøse´s vin-blogg – Langmann
Jeg er an av dem som er glad for Vinmonopolet – på tross av noe høye priser. Det sikrer oss i Norge et utrolig varesortiment, og kvalitet & Kunnskap hos våre vinhandlere.Her er Vinmonopolets roseviner

Dagens Næringsliv`s rosévin-tips – som jeg nikker «ja» til!

Har du meninger om innlegget så legg igjen en kommentar – det er alltid hyggelig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *