Endelig hjemme?!
Allerede ferdig med Hellas-turen vi hadde gledet oss til så lenge?! Jeg får ikke bestemt meg om det er supert eller trist. Mest trolig er det en dose av begge deler.
Museflettene sykler desillusjonert rundt i ferietomme Falkumgater og leter etter venninner som ikke er der. Fruen har inntatt «spa-avdelingen», kun avbrutt hver 2. time av alarmen på vaskemaskinen. Selv har jeg vært i butikken og handlet basics, hentet ny iPhone og besøkt foreldrene mine. Sola steiker på vår nye terrasse, som nå kun mangler trapp – det er nå mulig å fyre opp grillen. Og det skal jeg jommen også gjøre i dag. Fruen ønsker seg fisk, og det skal hun få. Det er nemlig lenge siden vi har spist fisk, for lenge.
Det er mye fint å si om det greske kjøkkenet. De har fantastiske grønnsaker, gode pølser og utrolig gode oster. Vi som har vært på en øy langt ute i havet har også vasset i Tavernaer som har spesialisert seg på fisk og skalldyr. Og man skulle jo tro at nettopp dette skalle vært fantastisk, men…
Hvert år går jeg på med krum hals. Bestiler grillede sardiner, syltet blekksprut, pasta med grillede gamba-reker. Og vært år slår det meg – dette smaker da ikke særlig godt. Fisken smaker av tran. Rekene og blekkspruten er seige og smaker slik du ikke ønsker at det skal lukte i fiskedisken på super`n. For å fatte meg i korthet; Fisk & skalldyr i Hellas smaker ikke særlig godt.
Fisk og grill passer godt sammen.
Utfordringen er å ikke varmebehandle for lenge. Fet fisk – laks, makrell o.l., passer best. De er faste i kjøttet, har godt med fett i seg og tåler varmen bedre enn f.eks. den litt mer sarte torsken. Fisk i butikken på en fredag i juli – det er makrell eller salma-laks for meg. Siden fruen er hysterisk når jeg steker & oser makrell inne på kjøkkenet er jeg mest fristet til å velge makrell i anledning dagens utekjøkken, men siden fruen heller ikke er særlig fan av rovfisken makrell, uansett tilberedningssted, blir det laks. Og laks er godt! Etter karbokjøret i ferien er det ønskelig med low-carb tilbehør.
ADVARSEL:
DENNE RETTEN ER AVHENGIGHETSSKAPENDE!
Dette brukte jeg og slik gjorde jeg det:
Start med marinaden.
Ha en alle ingrediensene minus smøret opp i en passe stor bolle. Bland godt.
sitronsaft fra 1 sitron
4-5 ss soyasaus
3 ss hvitvin
1dl sukker
1 finhakket sjalottløk
2 – 3 presset hvitløksbåter
1 ss frisk revet ingefærrot
400 g salmalaks
Kutt laksefileten i terninger på ca 2,5 x 2,5 cm. Ha laksen i marinaden – sørg for å røre rundt noen ganger slik at laksen blir marinert over det hele.
Har du tid så kan du gjøre dette på morningen. Jeg hadde tid, men var lat og la fisken i marinaden ca 3 timer før fisken gikk på grillen. Det funket fint!
Dressing:
3 vårløk vårløk
1 neve frisk koriander
1dl rømme
Salt og pepper
1 ts sukker
litt sitronsaft
Både underholdende og inspirerende å lese Lars. Denne retten skal jeg garantert servere ila sommeren. Og så skriver du jo bra – thanx. SHj
Hei Svein! Så hyggelig å høre fra deg! Kos deg med grilling. Håper du lever godt på Sørlandet m M&unger;-)Jeg holder stand på sykehuset og lever gode dager i Skien! Er du i Grenland så ring på. Alltid tid til en prat og en øl!God sommer! L
Dette var jammen fristende! Tror jeg må prøve ut denne ;-))) Det er fint mulig å grille selv om det ikke er sommer 😀