fiskesuppe

I huset vårt liker vi suppe! Suppe serveres sjeldent når vi har gjester og god tid, men i hverdagen kommer det suppe på bordet titt & ofte. I går kveld gikk jeg gjennom kjøleskap og fryser for å se om det var råvarer der som burde ende i gryta snart – og det var mye forskjellig. Det viktigste jeg fant var en salmalaks i fryseren. Den byttet plass over fra fryser til kjøleskap så den skulle bli for dagens middagsbord.
På vei hjem stoppet jeg på butikken og fikk med meg et stykke av den ferskeste fisken de hadde – i dag var det lyr. Lyr er en litt kjedelig utgave av torsk i min verden, men den funker.

Ingrediensene i dagens suppe ble disse:

 • 1 gl hvitvin
 • 1 mellomstor fennikel
 • 1 liten persillerot
 • 250 ml fiskekraft – Jacob`s
 • 1,5 dl vann
 • 1 putt matfløte
 • 3 sjalottløk
 • 3 hvitløksfedd
 • 250 g laks
 • 200 g lyr
 • saften av 1/4 sitron
 • cayennepepper
 • hvit pepper
 • maldonsalt


Suppe kan lages på mange forskjellige måter. Hovedidéen er at det skal smake av det som suppa heter. Det betyr at en fiskesuppe bør smake av fisk, en hummersuppe bør smake av hummer…du skjønner greia. Når man lager fiskesuppe så har man i fisken i gryta de siste 2-3 minuttene og lar fisken bli trekt i den varme væska. Da vil jo selve fiske smake fisk, men suppa vil ikke ta opp smak.

Derfor er det viktig å basere suppa på en fiskekraft. Skulle man gjort dette etter boka – og det har man jo ikke tid eller ork til kl 1715 på en mandag, da bruker man ferdig kraft. Enten fiskebuljong-terning eller litt mer fancy ferdig kraft fra en produsent. Jeg brukte fiskekraften fra Jacob`s. Den er god, men litt dyr.

Kutt så fennikelen i skiver som en løk. Finkutt sjalottløk og hvitløk. Kutt selleriroten i skiver.

Ha 2 ss smør i en gryte og sauter grønnsakene i 3-4 min på middels varme. Grønnsakene skal ikke stekes, men mer «smeltes» – om du forstår?!

Så har du i vinen, fiskekraften og vannet – la det koke i 5-6 minutter. Jeg vet det er helt uten mening, men jeg fikk meg ikke til å ta vinen i et dl-mål. Det er bare så mye hyggeligere å ha vinen i et ordentlig glass – selv på en mandag.
Når kraft, vin og grønnsaker har kokt i 5-6 minutter har du i matfløten (det blir ikke feil med kremfløte eller cremé fraish her, men som den observante leser har fått med seg tidligere prøver jeg å holde fett-nivået nede i uka pga….). Nå skal suppen koke i 5-6 nye minutter. Blir suppa litt tynn så gjevner du med 1-2 ts med maisenna og litt vann.
Smak til med salt, hvit pepper, sitronsaft og cayenne. Ha i fiskestykkene – ca 2×3 cm store biter. Ta suppa av varmen og la fisken trekke seg ferdig. Det tar faktisk bare 2-3 minutter. Ha i en neve kjørvel til slutt.

Nå er fiskesuppa klar til servering. Og det på under 25 minutter!

Du lager ikke en så god suppe, på så kort tid med en suppepose. Som du ser av bildet ble det alikevell litt venting for fruen – hun er faktisk ganske tålmodig med meg – jeg lager tross alt all maten hun spiser. Men når det kommer til at jeg skal ta bilder av ferdig mat er hun….

Jeg har jo tidligere innrømmet at jeg liker å «pimpe» opp halvfabrikata mat i hverdagen. Fiskesuppe er en av de tingene jeg har «pimpa» mest, og i dag slo fruen det klart fast at hun likte bedre min versjon av Findus-fiskesuppe enn min ordentlige fiskesuppe. Kanskje har hun rett, jeg mener hun tar feil. Lag begge å finn ut hva du mener. Uansett, fiskesuppe på en mandag funker fint!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *