Salmalaks, sautert nykål & klassisk buerre blanc

Takker kommunalsjefen & frue for at gårsdagens middag gikk i vasken – det var hyggelig. Men i dag er det tid for å koke selv. Menyen ble til en forandring ikke til i bilen på vei hjem fra jobb i dag. Den ble diktert av gårsdagens innkjøp av nykål, salmalaks og usaltet smør! Hurtigstekt laks (les; laks stekt kun på «fettsiden»  til perfeksjon), klassisk Buerre Blanc & sautert nykål. Nykål MÅ man spise nå. Perfekt grønt i sessong. Jeg liker å smørdampe den. Den skal være både myk og ha motstand – vær raus med smør og kjip på tiden den får i kjelen. Jeg gleder meg til  å kutte, steke, koke & spise dette.

På mange måter er dette en «fet» rett på mange måter. Laksen er en feit fisk, kålen får en del smør og Beurre blanc er jo enkelt å greit løk, vin og «mengder» usaltet smør – med andre ord en smørsaus.
Samtidig er det en rett som har lavt innhold av karbohydrater, du får sunne fettsyrer i fisken, og sausen er frisk og syrlig takket være vinen. I dag gir jeg denne retten en liten twist med litt rød chillie i sausen for å få litt hete.
I går handlet jeg på Spar, ikke Meny som er min nærbutikk. Spar har sin egen versjon av Salmalaks, som har fått et annet produktnavn. Denne fisken var ikke av samme kvalitet som den «ekte» salmalaksen. Nok om det.
Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 600 g Salmalaks – ikke prøv den på Spar…
  • 3-4 sjalottløk
  • 1,5 dl tørr hvitvin eller en klunk hvitvinseddik
  • 2 ss Urter – jeg brukte finhakket bladpersille & gressløk
  • 150 g usalta, kaldt smør i terninger
  • 1 hode nykål

Kutt, snitt og finn frem alt du trenger. Kok opp 2 dl vann og 2 ss med smør i en passe stor kjele. Ha kålhodet, som du har delt i 4 like store stykker, i gryta. Ha på litt maldonsalt i vannet, 2-3 «klyper». Start så med sausen – fres løk og chillie i litt smør. Ha i hvitvin og la deg koke ett par minutter. Rør inn 3-4 smørbiter av gangen. Synes du det virker som om det blir for mye smør – så betyr det at du lager buerre blanc. Sausen skal ikke koke opp etter dette. Viktig at smøret er kaldt og i biter – da setter sausen seg bedre og du unngår at den vil skille seg.

Skulle denne retten vært en hovedrett i en større meny eller en lørdagskveldsrett ville jeg servert den med potet eller andre karbohydrater i en eller annen form. Som hverdagsrett er det perfekt å heller servere raust med fisk og kål. Da veier low-carb`n opp for fettet – unnskylder jeg meg med, eller rettere sagt bortforklarer jeg for fruen! Råvarene til denne retten kan virke ekstravagante på en onsdag, men sannheten er at dette ikke er noe spesielt dyrere enn en kjøttkakemiddag – bare litt freshere. Museflettene synes det er veldig gøy med laks. Det er jo en rosa prinsessefisk. Fisken er artig helt til den lander på tallerknene til museflettene – da vil de ikke røre den. Jeg er ikke «nazi» på slikt. Plutselig en dag så spiser ungene prinsessefisk også. For ordens skyld – de endte opp med agurk-pinner, kjøttboller og poteter til sin hovedrett…som var ketchup og sennep!

Retten i dag var vellykket og kan anbefales, men fisken fra Spar smakte litt «fiskedisk» og ikke ren salmalaks – så stay away from SPAR-laks!

2 tanker om “Salmalaks, sautert nykål & klassisk buerre blanc

Legg igjen en kommentar til Hege M. Andal Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *