I dag har ikke Mads gjort det enkelt for meg. Vinene han presenterer pirret ikke lysten til å legge mye tid ned i maten i dag, men det inspirerte meg til å presentere noen tanker om hva jeg mener man bør ha tilgjengelig på et kjøkken for å kunne lage god mat.
Ikke for det – jeg drikker gjerne et glass ”klein” vin i nøden.
Det er ingenting galt med hverdager eller hverdagsmat, men min lidenskap er det litt mer forfinede kjøkken. Da jeg startet å skrive om mat hadde jeg mye identitet i de fancy middagene. Når jeg ser nærmere etter, ser jeg at grunnfjellet i kokingen her i hjemmet er mer jordnær og folkelig. Mitt mål er at hver enkel middag eller fest skal smake så god som mulig, ut ifra de råvarene jeg har tilgjengelig – hverdag eller fest, suppe eller indrefilet.
Noen ting som hjelper meg til å løfte hverdagsmaten til matopplevelser i hverdagen er å ha et godt utstyrt kjøkken. Med det mener jeg ikke at man trenger 5 kjøkkenmaskiner, 3 komfyrer og et utall håndslagde japanske kokkekniver. Har du en god kniv, ei fjøl og en varmekilde, da har du det du må ha for å lage fantastisk mat. Sjarmen for meg er å kunne koke på alt fra peisen til ”kokemonsteret” mitt – ute eller inne, i fancy eller enkle omgivelser. Jeg innrømmer allikevel gladelig at jeg koker best på mitt eget kjøkken, hvor jeg har full kontroll over hvor alt er. Og skal jeg imponere foretrekker jeg et ordentlig kjøkken, fremfor engangsgrillen på stranda.
I tillegg er det viktig at man har et basissortiment av ferskvarer og tørrmat i skap og skuffer. Det gjør at de daglige innkjøpene ikke tar så mye tid og at man kan få til en fest på kort varsel – basert på et stykke fisk eller kjøtt og det man har tilgjengelig i skapene.
I dag presenterer jeg mine «må-ha-saker», og som alltid er å finne på mitt kjøkken. Lista er skrevet hulter til bulter, og grunnen til det er at alt er like viktig. Skal det svinge i ditt kjøkken så bør dette være basisen.
Mange tenker at dette ser dyrt ut. Det er ikke det. Det som er dyrt er å handle inn mange ingredienser til en rett, for så å ikke bruke ingrediensene videre i andre retter senere. Lager du mat ut ifra en slik basisliste trenger du egentlig bare å handle inn kylling, fisk, eller kjøtt og grønnsaker, og kokingen kan begynne. Noen av ingrediensene er selvfølgelige for de fleste, mens noen er mer sære. Ingrediensene er uansett likestilte for at jeg skal kunne ta i mot produksjonsteamet til ”Vis meg ditt kjøleskap” eller naboen på spontan og improvisert kveldsmat.
Salt – seltin & Maldonsalt. Når jeg sier salt mener jeg alltid Maldonsalt – med mindre jeg skal ha salte vannet når jeg koker pasta, bake eller fjerne isen på trappa på vinterstid. Lang holdbarhet.
Pepper – når jeg sier pepper mener jeg sort, nykvernet pepper, med mindre jeg skriver hvitpepper, grønnpepper eller rosépepper. Pepper er et must! Lang holdbarhet.
Sitron – jeg har ikke alltid vært flink til å bruke sitron, men de siste årene har jeg erfart hva denne sure halvbroren til appelsinen kan bidra med av underverker. Sitronen kan bidra nesten overalt. Syren og friskheten sammen med smør eller fløte er ubetalelig. Friskheten i sauser og bakverk. Syren som «koker» rå fisk. Herlig i marinader og dressinger. De fleste av oss bruker smør og fløte når vi skal lage god-saker. Disse god-sakene blir ikke fantastiske før du balanserer dem med syre. Sitron gjør jobben i de fleste tilfeller
Olje – her er det en jungel. Hvordan skal man vite hva man skal velge? Den viktigste oljen på mitt kjøkken er extra virgin (kald presset) Olivenolje. Når det kommer til olivenolje får du det du betaler for. En god olje skal være fristende å drikke…
I tillegg har jeg billigere oljer til fritering og en nøytral olje, for eksempel solsikkeolje eller rapsolje til baking. Lang holdbarhet.
Sauser – smaksforsterkere som Soyasaus, Tabasco-saus, Worchestershire-saus & HP-saus er alltid kjekt å ha. Disse funker som smaksforsterkere i sauser, marinader, farser og dressinger. Etter tips fra Eivind Hellstrøm har jeg til og med brukt soyasaus og Worchestershire-saus når jeg koker ut langpanne til ribbesky på julaften. Lang holdbarhet.
Smør – og da mener jeg SMØR og ikke margarin. Smør er et naturlig produkt av melk som smaker godt. Margarin er et industrialisert talgprodukt som jeg ikke er så fan av. Jeg bruker også margarin en gang i mellom, men kun i nøden. Smør skal smake godt. Skal du ha ett slag smør i huset ville jeg valgt usaltet smør. Det kan brukes til alt og salt har du sikkert uansett i skapet.
Løk – kepaløk (vanlig gul løk), rødløk, sjalottløk og hvitløk. Dette MÅ du ha i hus. Løk har god holdbarhet og er rimelig, så kjøp inn en gjeng med det samme. Jeg kan nesten ikke komme på retter hvor jeg ikke bruker en eller annen form for løk. Løk må jeg ha for hånden. Lang holdbarhet.
Chili – hete i maten er ofte viktig. Stadig mer av rettene som lages på kjøkken rundt om i Norge er inspirert fra Asia og Sør-Amerika. Slik mat trenger chili. Har du rød chili er du godt dekt i møte med mange retter fra den ”nye verden”
Egg – kokt, eller stekt. Eggerøre eller omelett. Baking. Pannekaker og vafler. Egg MÅ man alltid ha! Kan man få noe bedre en et bløtkokt egg med noen dråper trøffelolje? Smaken av det herskaplige til under 10 kroner! Lang holdbarhet.
Ost – Museflettene krever gulost og brunost. Så det er alltid i kjøleskapet. Osten som er viktigst for meg å ha tilgjengelig er Parmesan. Enten det er pizza, pasta, salat eller ”hva det måtte være”, parmesan er viktig. All annen ost kan kjøpes inn til anledningen. Lang holdbarhet.
Eddik – rødvinseddik, hvitvinseddik, bringebæreddik, eplecidereddik og cherryeddik til dressinger & sauser. Lang holdbarhet.
Sennep – Dijon sennep kan redde mye. Jeg har grov og vanlig type i skapet. Dressinger, sauser, marinader eller brødskiver blir aldri det samme etter at har oppdaget god sennep. Livet er mer en Bergby`s! Lang holdbarhet.
Creme Fraish – eller rømme er alltid bra å ha tilgjengelig. Vafler uten rømme er ikke vaffel i min verden. Og tenk hvilken krise det er å vite at man ikke har mulighet til å lage denne norske klassikeren. Creme Fraish finner også ofte veien til sausgrytene hjemme hos meg.
Vin – jeg føler meg naken om det ikke er vin i huset. Ikke at jeg alltid drikker, men muligheten til det er alltid god å ha. Har du vin i huset har du også grunnlaget for en god saus tilgjengelig. Hva er en beurre blanc uten hvitvin eller en oksestek uten rødvinssaus? Vinen gir sausen dybde og syre og kan løfte smaken til store høyder. Tips – når jeg har en skvank igjen i flaska – fryser jeg alltid restene i is-terninger – da er du alltid beredt for en god saus. Tar du sjansen på noen av vinene Mads presenterer i dag er det en stor fare for at du ikke drikker den opp, og da har du mengder til sausen. Lang holdbarhet.
Urter – oregano, basilikum, koriander og bladpersille. Urter kan være en kostnad om du kjøper nye planter for hver rett du lager. Selv har jeg et trau på benken og en kasse på terrassen hvor jeg har urter stående til en hver tid. Urtene på benken jeg vanner morgen og kveld – de holder seg en stund. Urtene ute sørger naturen selv for å holde i livet. Jeg har ikke grønne fingrer, men urtene lever overraskende lenge på eget initiativ.
Mel – av alle slag. Jeg er ikke en stor baker, men mel må jeg ha til mye… Lang holdbarhet.
Melk – et must i et hvert kjøleskap og i hus hvor det bor mennesker. Katten trenger også sitt.
Hermetiske tomater– ingen kommentar utover at det er essensielt for mange sene nattmåltider hjemme hos oss. Lang holdbarhet.
Rotgrønnsaker – Potet, gulrot og sellerirot. Herlige, sunne og skikkelige norske råvarer. Her er det bare å sette i gang å moes, lage puré, steke, bake og koke. Perfekt match til utrolig mye.
Ketshup – mange gourmeter fnyser av ketchup, men hva er pølse i lompe uten ketchup? Noen liker Idun`s, jeg sverger til Heinz. Lang holdbarhet.
Dette er en liten oversikt over hva jeg ”må-ha” i mitt kjøkken. Det er nok slik at det er mengder av andre ingredienser som jeg til enhver tid også har tilgjengelig, men det er fordi jeg er en nerd når det kommer til mat. Jeg innser at det ikke er like viktig for alle andre å måtte ha italienske sardiner i skapet. Sørger du for å ha noe lignende denne lista tilgjengelig i ditt kjøkken vil du alltid kunne lage et festmåltid ut av hvilken som helst fersk råvare som naboen kommer drassende med! Og har du det som meg så kan naboen risikere å drasse inn nesten hva som helst, Vær Beredt!
Hei Lars!En virkelig flott og godt skrevet blogg, om de viktige ting!!Og en imponerende liste over restaurantbesøk,aldri prøvd Porsgrunn??Mvh Espen Ihlen, Friisebrygga..
Imponerende lars …En bra start på dagen for fru fjalsett og lese bloggen din…. Anbefaler deg jomfrusalt fra Læsø i Danmark , skal sende deg en pose neste gang jeg er der 😉 Ha en herlig helg ..Elisabeth Fjalsett
sjekk linken ::anbefaler jomfru salthttp://saltsyderiet.dk/
Takk for hyggelig kommentar Espen – ekstra hyggelig når det kommer fra en ordentlig kokk ;-)Porsgrunn må prøves – nesten pinlig, men jeg har ikke spist på Friisebrygga ennå. Jeg kommer snart!ellafjal – jeg skal sjekke saltet, takk for tips!