Her kommer det rett og slett noen gavetips til julekalenderen, pakken til far som har alt, vertinnegave til adventselskapet eller en ide til hva nissen bør legge under treet til deg i år.
Spislige gaver:
Etter hvert har flere og flere butikker begynt å ta inn gode produkter fra kvalitets produsenter. Du finner det i spesialbutikker i de store byene og i velassorterte matbutikker. Det fine med matgaver er at man da kan gi noen litt fint som mottaker kanskje ikke unner seg selv i hverdagen eller man kan bidra til å utvide smakshorisonten til den utvalgte for gaven. Her kommer noen tips som jeg hadde satt pris på å se under treet hjemme på Gutterommet.
- Sjokolade – og med sjokolade mener jeg ikke ”Kong Haakon”. Etter at jeg smakte den danske produsenten Summerbird sin sjokolade er alt annet en nedtur.
- Julemarmelade – eller annet godt syltetøy til oster og ferske croissanter. Perfekt på frokostbordet i høytiden.
- God sennep – f.eks ”julesennep” fra Naturens Spisekammer. Denne produsenten har også sennep med honning, urter og spennende krydderier.
- Gode oljer – olivenolje, rapsolje, trøffelolje, osv…
- Pesto, eller andre godsaker til vinterens pastaretter eller tapasbord.
- Andeconfit – perfekt gave til den matglade. Ingenting smaker bedre til restene av den hjemmelagde rødkålen i romjula.
- patèer, gåselever (foie gras) og lignende – lang holdbarhet og en smak av luksus!
Det er fremdeles mest stas med harde pakker hjemme hos meg. Og som mann er det liten tvil om at skarpe kniver, ”high-tech” kjøkkenmaskiner og kokebøker slår best an. I fjor sørget jeg selv for at min drømmesak på kjøkkenet, en Sous Vide-sirkulator, lå under juletreet. Med den har jeg laget en ribbe som selv Ingerid Espelid Hovig ville lovprist (i all beskjedenhet der altså) Her kommer det noen tips, fra billig til dyrt, til familiens matnerd og utstyrsfreak:
- En god kniv må alle kjøkken ha (jeg mener man må ha mange)
- En god sak til å raspe ost, grønnsaker og skallet av sitrusfrukter på. Microplane er ”Rolce Royse`n”
- En god stekepanne eller hva med en hjertegryte?
- Alle damers drøm – Kitchen aid – smykke på mange kjøkkenbenker. Bare husk at den også kan brukes til matlagning, ikke bare pynt.
- Sous Vide-maskin. Den fås i flere varianter fra ganske rimelige hos de store el-markedene til mer proff varianter som sirkulatoren på bildet fra Sousvide-Norge.
Enten du går for dyr eller billig, liten eller stor, spiselig eller hard pakke. Husk at det viktigste med julen er at vi har fått livet i gave, og det bør feires med god mat! Ha en forventningsfull adventstid!
Håper vi får oppskriften på sous vide juleribbe, og ellers mat som fungerer godt i sirkulatoren;-) Tusen takk for en inspirerende matblogg!!
Jeg har også investert i samme sirkulator som deg.. Hadde vært veeldig kjekt om du gav ribbetipset ditt videre;-) Takk for en inspirerende blogg
Nå ligger det ribbeoppskrift / sousvide på bloggen. Og ny ribbeoppskrift kommer i morgen 😉