Kantarellen er her nå. I skogen, butikken og i oppskrifter. Jeg bare elsker skogens gull. Kantarellens karakteristiske smak, gjerne piffet opp med litt urter, hvitløk og andre godsaker. I dag har jeg valgt å lage en pastarett hvor kantarellen spiller hovedrollen. Det er noe med å bruke slike råvarer når de er i sesong. Det er akkurat som om kroppen er tunet med resten av naturen og bare higer etter denne delikatessen som det vokser så mye av i skogene her i Telemark. Oppskriften er til 4 personer.
Dette trenger du:
- 200 gram kantarell
- 150 gram bacon – jeg brukte skogsbacon
- Penne til 4 personer
- 1 rødløk
- 3 fedd hvitløk
- liten bunt aspargestopper
- 1/3 l matfløte
- 3 ss creme fraish
- 1 liten neve frisk basilikum
- saften fra ½ sitron
- salt & sort pepper
- 1 ss usaltet smør
- 1 ”klype” tørket chili
- noen skiver parmesan
Slik gjør du det:
Start med å børste kantarellene ren for bøss. Kok opp vann til penne`n og aspargestoppene. Finhakk rødløk og hvitløk, og del baconet i terninger. Grovhakk basilikumen og skjør noen rause skiver av en parmesanost. NÅ er du klar til å koke!
Pasta:
Ha penne`n i det lettsaltede vannet og kok den ”al dente” som anvist på pakken.
Saus:
Så smelter du bacon, løk og hvitløk i en stekepanne. Ikke bruk for sterk varme – du vil ikke brenne dette, men sakte men sikkert få en gylden stekeflate. Så har du i matfløte og creme fraish – rør rundt med en tresleiv og smak til med salt, pepper, litt knust tørket chili og saft fra ½ sitron. Hold varmt.
Kok aspargestoppene i 1-2 minutter, hell av vannet og hold aspargesen varm i gryta (gjerne sammen med ½ ss smør)
Kantarell:
Ha en raus ss usaltet smør i panna. Stek kantarellen til den har sugd til seg smøret og blitt gylden. Ha på litt salt og pepper.
Tilslutt har du den ferdige pastaen i gryta sammen med sausen. Bland godt og ha i basilikum. Sørg for at pastaen blir skikkelig smurt inn med saus.
Legg så det hele opp i et stort varmt fat. Ha på aspargestopper, nystekt kantarell, skiver av parmesanost og pynt til slutt med noen basilikumblader – SPIS! Ha en strålende dag rundt bordet!
Ser ut til å være en kjempegod sopprett: Soppen tar opp masse smak fra løk, bacon, osv, og det blir innmari bra sammen 🙂
så sant, så sant – soppen suger til seg alle godsakene! 🙂
Takk for tips! Fikk nettopp en pose kantareller. Nå vet jeg hva de skal brukes til… 😉
luckypig – enjoy 🙂
Den beste pastaretten jeg har laget på lenge. Holdt nesten på å slikke av tallerkenen:)
Nydelig pastarett, Lars! Ble prøvd igår etter en vellykket kantarellfangst 🙂
Veldig gøy at du tok sjansen på oppskriften med din kantarellfangst, Lene 🙂
Mmmm…hele fryseren er full allerede, må allikevel ut å plukke mer for å teste denne oppskriften også. Nam! 😀
Ja, Tone – ut å plukk! Det er jo bare en helt fantastisk råvare men må benytte seg av i sesong!Enjpy 🙂
Benyttes as we speak; blomkålsuppe med sprøstekt kantarell og bacon 😀 Enjoy selv :))
Fantastisk oppskrift og helt enig med deg om «skogens gull» kantarellen. I sesong og med en fantastisk smak og evne til å «ta» smak fra godsaker som løk, hvitløk og smør.
men ASPARGES i oktober??????
Hei Eva 🙂 ler litt, men jeg får bare ikke til å kun spise sessongens råvarer 🙂