Skogspasta

Kantarellen er her nå. I skogen, butikken og i oppskrifter. Jeg bare elsker skogens gull. Kantarellens karakteristiske smak, gjerne piffet opp med litt urter, hvitløk og andre godsaker. I dag har jeg valgt å lage en pastarett hvor kantarellen spiller hovedrollen. Det er noe med å bruke slike råvarer når de er i sesong. Det er akkurat som om kroppen er tunet med resten av naturen og bare higer etter denne delikatessen som det vokser så mye av i skogene her i Telemark. Oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du:

  • 200 gram kantarell
  • 150 gram bacon – jeg brukte skogsbacon
  • Penne til 4 personer
  • 1 rødløk
  • 3 fedd hvitløk
  • liten bunt aspargestopper
  • 1/3 l matfløte
  • 3 ss creme fraish
  • 1 liten neve frisk basilikum
  • saften fra ½ sitron
  • salt & sort pepper
  • 1 ss usaltet smør
  • 1 ”klype” tørket chili
  • noen skiver parmesan

Slik gjør du det:

Start med å børste kantarellene ren for bøss. Kok opp vann til penne`n og aspargestoppene. Finhakk rødløk og hvitløk, og del baconet i terninger. Grovhakk basilikumen og skjør noen rause skiver av en parmesanost. NÅ er du klar til å koke!

Pasta:

Ha penne`n i det lettsaltede vannet og kok den ”al dente” som anvist på pakken.

Saus:

Så smelter du bacon, løk og hvitløk i en stekepanne. Ikke bruk for sterk varme – du vil ikke brenne dette, men sakte men sikkert få en gylden stekeflate. Så har du i matfløte og creme fraish – rør rundt med en tresleiv og smak til med salt, pepper, litt knust tørket chili og saft fra ½ sitron. Hold varmt.

Asparges:

Kok aspargestoppene i 1-2 minutter, hell av vannet og hold aspargesen varm i gryta (gjerne sammen med ½ ss smør)

Kantarell:

Ha en raus ss usaltet smør i panna. Stek kantarellen til den har sugd til seg smøret og blitt gylden. Ha på litt salt og pepper.

Tilslutt har du den ferdige pastaen i gryta sammen med sausen. Bland godt og ha i basilikum. Sørg for at pastaen blir skikkelig smurt inn med saus.

Legg så det hele opp i et stort varmt fat. Ha på aspargestopper, nystekt kantarell, skiver av parmesanost og pynt til slutt med noen basilikumblader – SPIS! Ha en strålende dag rundt bordet!

 

12 tanker om “Skogspasta

  1. Fantastisk oppskrift og helt enig med deg om «skogens gull» kantarellen. I sesong og med en fantastisk smak og evne til å «ta» smak fra godsaker som løk, hvitløk og smør.
    men ASPARGES i oktober??????

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *