Med rosèvinen kommer tankene på solen som varmer på terrassen, venner som ler og maten som passer til.
Og hva spiser man til rosèvin? Jeg har laget en rett som er sommer for meg og som vil passe til både en god Eplejuice og et kaldt glass rosè. Hva er vel mer sommer enn smørdampet nykål i varmen. Denne måten å bruke sommerkål/nykål på passer til både stekt og grillet fisk og kjøtt. Oppskriften er til 4 personer.
- 800 gram svinefilet
- 8 skiver spekeskinke – jeg brukte Parma skinke
- noen blad salvie
- 2 små sommerkål/nykål
- 1 rød chili
- 3 ss usaltet smør til kålen
- 100 g urtesmør – lag ditt eget eller kjøp ferdig i butikken
- 1 sitron
- nypoteter
Start med å trim kjøttet fri for fett og sener. Del fileten i 8 like store deler og rull kjøttstykkene sammen med 2 -3 salvieblad inn i spekeskinke.
Finn frem stekepannen og få den varm. Ha i olje og stek kjøttstykkene på alle sider. Dette tar ca 3-4 minutter.
Legg kjøttstykkene over i en ildfast form og stek dem videre på 180 grader i 10 minutter. La kjøttet hvile på kjøkkenbenken i 7-8 min før du serverer.
Mens kjøttet gjør seg i ovnen finner du frem en passe stor gryte, ha i 2-3 dl vann og 3 ss usaltet smør, en finsnittet rød chili og en god klype salt. Kok opp. Rens nykålen for de ytterste bladene og del hver kål i 4 deler. Ha kålen i gryta og lekk på lokk. La kålen dampe i vann-/smørblandingen i 5-6 minutter.
Når kålen har dampet nesten ferdig har du over saften av en sitron. Pass på du ikke damper kålen for lenge – du vil at kålen skal ha en frisk grønn farge og at den fremdeles har en sprøhet.
Hell av vannet i et døslag og legg opp på varme tallerkener sammen med svinefileten. Pass på å få med chili`n! Den søte kålen, syren fra sitronen og den hete chilien er perfekt følge til kjøttet. Noen skiver med kryddersmør på kjøttet blir akkurat nok saus. Server gjerne med årets nypoteter.
Håper dette kan friste, og at du koker noe godt til de du har for hånden i helgen!
Jaa… Det blir godt til rosèvinen tenker jeg 🙂