Det er bare dager til nasjonaldagen vår, og tradisjonene står i kø. Det er opp i otta for korpsmusikanter og gamle krigshelter. Mødre (og visse fedre) skal bruke helgen til å stryke slips, bunadskjorter og sløyfebånd. Hager stelles og flagg skal heises. Også på kjøkkenet er det mengder av 17.mai-tradisjoner. Noen sverger til pølser og is, noen går for lapskausen, mens andre velger laks. Da jeg vokste opp hjemme hos mine foreldre var det en pendling mellom pølser og lapskaus. Selv er jeg mest glad i pølser. Allikevel så er det den ovnsbakte laksen som har blitt tradisjonen i mitt eget hus. En enkel og liketil rett som er unnagjort på 30 minutter om du timer det bra. Oppskriften er til 4 personer.
Dette trenger du, og slik gjør du det:
Marinade:
Start med å finhakk 4 ss timian og ha det i en glassbolle.
Så har du i 3 ss olivenolje, 1,5 ss Dijon-sennep, 3 ss akasia-honning.
Og saften av 1 sitron, kvernet pepper og en klype maldonsalt.
Bland det hele godt sammen og sett det kaldt. Dette må du gjerne gjøre dagen i forveien – smakene vil da sette seg enda bedre. Ferdig.
Tomater:
Ha 12-15 gode klasetomater i et ildfast fat.
Ha på litt olivenolje og bak dem i ovnen i 15-20 minutter på 200 grader.
Ferdig.
Laksen:
Del laksen i serveringsstykker på 180-200 gram. Jeg bruker salmalaks – det er så enkelt. Ingen bein og ikke skinn. Ha litt olivenolje i et ildfast fat eller langpanne og legg fiskestykkene på plass. Så har du marinaden på fiskestykkene.
Sett det hele inn i ovnen på 160 grader i 10-12 minutter. Sjekk fisken underveis. Når det pipler frem proteinstoff (det hvite vet du) er fisken farlig nær klar. Jeg stekte fisken i akkurat 10 minutter i min ovn, og da flaket fisken seg fint og var samtidig nesten rå i kjernen. Slik jeg liker den.
Garnityr:
Ta 12-15 babygulrøtter og vask dem godt. Kok dem i 2-3 minutter i saltet vann. Avkjøl dem så i isvann. Så legger du dem tilside.
Så tar du å skjærer tynne ”skiver” av en fennikel – litt som du skjærer en løk. Sauter fennikel i en panne med god olivenolje i 2-3 minutter.
Mot slutten har du i gulrøttene og en liten neve finhakket gressløk. Smak til med litt salt og noen dråper sitron. Ferdig.
Så er det bare å legge opp fisk, garnityr og tomater på varme tallerkener. Savner du ”saus” kan du gjerne ha litt rømme ved siden av – det gir en fin spiss til fisken.
Til dette vil jeg drikke en av Mads´sine champagne-tips, Charlemange Blanc de Blanc Réserve Brut – det passer perfekt både til fisken og til jordbærene som skal fortæres til dessert.
Siden jeg spiste dette på en hvilken som helst hverdag droppet jeg kaorbohydratene, men på 17.mai kommer potetene på bordet. Vel bekomme og gratulerer med dagen!
Siden jeg spiste dette på en hvilken som helst hverdag droppet jeg kaorbohydratene, men på 17.mai kommer potetene på bordet. Vel bekomme og gratulerer med dagen!
Dette innlegget vil du også kunne lese i papirutgaven av Telemarksavisa (TA) 13.05.11
Nam nam nam!!!!!Hilsen Heidi
Din kommentar til mitt musikkinnlegg var en av de som ble slettet i "blogger"krasjet denne uken.Har derfor ikke fått svart før nå. Måtte spore litt først. Hyggelig at du stakk innom. Musikk er en stor ting i mitt liv og den sangen er bare SÅ behagelig. :)Laksen ser forresten brilliant ut. Men nesten samme innlegg to ganger?
Hei SIven! Det er BLOGGER som sliter – jeg har postet dette innlegget bare en gang selv – men flere kommentarer ble slettet!Musikk er VIKTIG – og den låta er så bra. Alt godt til deg, Lars
Har samme problemet hos meg også. Innlegg flytter rundt på seg og kommentarer forsvinner. Ja, ja, det gir jo blogging en ekstra dimensjon…. 😉 Håper du har hatt fin helg.
Denne var kjempegod! Takk for oppskriften! 🙂
Så flott Torill! Sennep, laks & honning er en match made in heaven 🙂