For en tid tilbake ble jeg sendt av TA (Telemarksavisa) rundt til forskjellige burger-steder i Grenland for å teste kvaliteten på bestselgerne deres. Kvalitet- og prisforskjell var betydelige, og med noen få hederlige unntak så må jeg si at den beste burgeren spiser du hjemme på kjøkkenet. I dag har jeg laget min personlige favoritt. Den er jazzet opp ganske kraftig med både foie gras og trøffel, men basisen – brød, kjøtt, løkmarmelade og tomat- og chilimajones – er det som gjør dette til min favoritt. Kjøttet er kvernet høyrygg (du kan bruke karbonadedeig) som jeg har formet som store pucker, uten noe mer dill dall enn salt og pepper. Rødløken har fått surre i en panne på lav varme sammen med litt rødvinseddik og brunt sukker til du får den deiligste løkmarmeladen. Dressingen er søte småtomater, litt hvitløk og rød chili som har blitt blandet med 1 del rømme og 1 del majones. Briochebrødet har jeg kjøpt ferdig, men har du tid så bak gjerne egne burgerbrød. Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
Burgeren
• 800 gram kvernet høyrygg/karbonadedeig
• Salt og pepper
Løkmarmelade
• 3 rødløk, finsnittet i tynne ringer
• 1-2 ss rødvinseddik
• 1 ss brunt sukker (kan erstattes med honning)
• En klype salt
Tomat- og chilimajones
• 200 gram søte, småtomater, finhakket
• 1 hvitløksfedd, finhakket
• 1 rød chili, finhakket
• 1 ss god rømme, jeg bruker rørosrømme
• 1 ss god majones, jeg bruker Helmanns
• Litt sitronsaft
Tilbehør
• 4 tykke skiver god cheddar
• Vil du ha litt ekstra karbohydrater så lag favorittpotetene dine og server ved siden av burgeren. Jeg lagde hasselback-poteter.
• Vil du kline til med trøffel så gjør det om du får tak i.
• Rå foie gras (andelever) kan være vrient å få tak i, men har du en Ferskvaresjef i nærbutikken som er grei så kan de bestille det for deg.
Slik gjør du det:
Start med å kutte ingrediensene til tomat- og chilimajonesen. Ha det i en bolle.
Bland inn rømme og majones og smak til med sitron, salt og pepper. Sett kjølig til servering.
Kutt løken i tynne ringer. Ha litt olje i en panne og la løken få smelte sammen på smak varme. Rør av og til. Etter ca 10 minutter har du i det brune sukkeret.
La løken karamelliseres sakte. Ha så i rødvin- eller cherryeddik. La det hele så kose seg på svak varme til du har en fin konsistens av marmelade.
Hold lun til servering.
Så er det selve burgeren. Form kjøttet til 4 gode burgere. Jeg tar minst mulig på kjøttet for at burgeren ikke skal bli for kompakt. Ha på godt med maldonsalt og nykvernet pepper.
Stek burgerne i en grillpanne eller teflonpanne på høy varme. Flipp dem ofte.
Når burgeren har fått 5-7 minutter i panna har du dem over på et stekebrett, legg på cheddar og sett burgerne under grillen i ovnen til osten smelter.
Har du fått tak i foie gras så finner du frem en teflonpanne ig setter varmen på fullt. Del «foie-kotelettene» i skiver på ca 1 cm tykkelse. Ha på salt og nykvernet pepper og stek foie grasen i ca 1 minutt på hver side. Pass på og følg med. Steker du den for lenge vil den bare smelte bort.
Løft den stekte foie gras over på kjøkkenpapir så den får rent av seg.
Rist burgerbrødene i en varm panne slik at de får en gyllen snittflate.
Så er det montering av burgeren. Start med brødet, ha på en raus skje med tomat-og chilimajones. Legg så på kjøttet og topp med en raus skje med løkmarmelade.
Legg så på foie gras og høvle til slutt over litt trøffel. Avslutt med brød. Server burgeren med poteter etter eget ønske.
Dette er det perfekte kosemåltidet mellom pepperkakebaking og julehandel. Håper du lar deg friste og serverer en skikkelig hjemmelaget burger når familien samles.
Godt er det sikkert, – men er det ikke vel uforholdsmessig råflott å krydre alle disse smakene med trøffel??
Ja, det har du fullstendig rett i, men jeg hadde trøffel