Et av de fineste sommerminnene mine er knyttet til miniatyren av dagens råvare. Jeg kan fremdeles frembringe smaken av saltvann, lukten av knuste blåskjell, sola som varmer på skuldrene og de små stakkars krabbene som kjemper for livet i det lunkne vannet i den røde lekebøtta, der jeg ligger på såre knær på steinene utenfor mormors strand på Værvågen . Nå har det gått over 30 år og jeg foretrekker litt større krabber i dag. I dag har jeg valgt å bruke krabbekjøttet i en lun pastarett. Her er det syre fra rødvinseddik, sødme og salt fra krabbekjøttet, mettende pasta og ”knas” fra salat og rugbrødterninger. En herlig ”combo” som passer på norske sommerkvelder, kvelder som kan trenge litt hjelp fra gryter og fat for å bli ordentlig varmende. Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
- 500 gram ønsket pasta
- 2 fylte krabbeskjell eller 8 klør
- 300 gram gode, små solmodne tomater
- blandet salat
- 1 rød chili
- 2-3 ss hvitvinseddik
- 2 fedd hvitløk, delt i 2
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- god olje, kaldpresset raps- eller olivenolje
- gressløk
- rugbrød eller annet tørt brød du har for hånden
- salt & pepper
Slik gjør du det:
Start med å fikse krutongene. Skjær rugbrødskivene i små terninger, ha rapsolje i en varm panne sammen med hvitløken og maltonsalt. La brødterningene trekke til seg oljen og stek dem til de har fått en fin stekeflate. Ha dem over på litt kjøkkenpapir og la dem hvile seg til du skal servere.
Kok opp saltet vann og kok pastaen som anvist på pakken (eller litt mindre om du liker pastaen som jeg liker den). Mens pastaen koker vasker du salaten, renser krabbeklørne (eller tømmer de ferdige krabbeskjellene fra fiskedisken i en skål), finhakker chili og to fedd hvitløk og deler tomatene i to.
Finn frem en ren stekepanne og fres hvitløk og chili i god olje et par minutter. Ha så i krabbekjøttet sammen med tomatene og tilsett hvitvinseddiken. La det surre rundt i pannen til det er lunt. Krabbekjøttet er allerede kokt og trenger ikke mer varmebehandling så målet her er bare å lune godsakene. Smak til med salt og pepper.
Bland så den kokte pastaen, den vaskede salaten og krabbe- og tomatblandingen. Ha det hele så i fire store, dype tallerkener, ha på rugbrødkrutonger og litt gressløk – SPIS!
Dette er skikkelig ”comfortfood” med en klar smak av sommerminner. Håper du lar deg inspirere og koker litt for de du er glad i – God helg!
Velkommen også inn på FACEBOOK eller på Instagram @larsspiser
Veldig interessant rett
Kjempeglad i krabbe men lite oppfinnsom med den selv
Takk!
🙂