Jeg var i utgangspunktet veldig klar for fisk i dag, men da jeg så hvilke viner Mads hadde funnet frem, og da særlig Colombier Crozez Hermitage 2011 bare måtte det bli kjøtt, vilt og hjort. Da maten også kom på bordet kjente jeg at jeg måtte sende en liten takk til Mads – dette kommer jeg nemlig til å lage igjen om kort tid!
Retten er enkel å lage og du kan servere den i små posjoner i en meny eller som en skikkelig hovetdrett. Oppskriften her er til 4 hovedretter. Jeg valgte å la kjøttet spille hovedrollen og serverte hjorten med en ”kremet kål” og aspargesbønner. Herlig, om du spør meg!
- 800 gram hjortefilet
- 1 kinakål eller savoykål
- 2 fedd hvitløk
- 2 store sjalottløk
- 4-5 aroma-champignon
- 1 beger creme fraish eller 1/3 l fløte
- 1 sitron
- litt frisk timian
- 1 pakke aspargesbønner
- 150 gram bacon, jeg brukte salt-tørket
- salt
- pepper
- usaltet smør
Start med å sørge for at hjortefileten er romtemperert. Ha på salt og pepper. Varm opp en panne med smør og litt frisk timian, og gi fileten stekeskorpe på alle sider. Sett så i et steketermometer i kjernen på fileten og stek den videre i ovnen (170 grader) til den har en kjernetemperatur på ca 60 grader. La kjøttet hvile i 10-12 minutter før du skjærer i det. Ikke dekk til kjøttet mens det hviler – da vil det fortsatt bli varmebehandlet og du vil miste den fine rosa kjernen.
Mens kjøttet er i ovnen og hviler steker du bacon (i terninger) sammen med terninger av aroma-champignon, finsnittet sjalottløk og hvitløk i en panne med smør. Når baconet er fint brunet legger du bacon/løkblandingen til side. Så har du 2 ss smør i pannen (middels varme) og har i finsnittet kinakål. La kålen sauteres til den faller sammen. Ha så i fløte / creme fraish og la det putre sammen i 2-3 minutter. Til slutt blander du 2/3 av bacon/løkblandingen og smaker til med salt, pepper og litt sitronsaft. Hold varm.
Aspargesbønnene koker du i 2-3 minutter. Heller av vannet og har på litt maldonsalt og litt sitronsaft.
Så er det å legge det hele opp på varme tallerkener. Start med den kålblandingen, legg på skiver av hjortefilet, aspargesbønner og strø over litt av baconblandingen – SPIS!
Dette er virkelig en herlig rett og sammen med ditt ønskede selskap er det duket for en festkveld. God helg!
Følg meg gjerne på Facebook og på Instagram «larsspiser»
Synes kjøttet var litt for godt stekt, ellers veldig bra, Lars 🙂
Synes kjøttet så litt for godt stekt ut for min smak. Ellers bra 🙂
Det med stekegrad er jo individuelt. Selv liker jeg ikke vilt for «blodig». Vil du ha den rødere kan det sikkert være lurt å satse på kjernetemp på 55. Jeg gikk for 60. Om du googler kjernetemp/hjort finner du at de lærde strides – ekspertene vil ha den til alt fra 55-65 🙂
Bra oppskrift, Lars!
Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no
Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no
Supert, Magne 🙂
Hvor får du tak i hjortekjøtt Lars?
Hei Steven!
Jeg kjøper hjortekjøtt på Meny (saga i Skien) De skaffer alltod det jeg trenger 🙂 Mvh Larsspiser
Takk for tipset Lars. Jeg har lyst til å prøve dette ser du, det så virkerlig godt ut.
🙂
En herlig og enkel oppskrift. Perfekt steketemperatur og en utrolig smak. Godt vinvalg.
Hei Tom! Så gøy du likte oppskriften og vinvalget 🙂 Mvh Larsspiser
Byttet ut hjort med reinsdyr ytrefile , 125 g. ca 20 min for rødt kjøtt, smakte supert 🙂
Sp bra 🙂 mvg larsspiser
Hei, jeg lagde denne hjemme ikveld, og det ble en skikkelig suksess! Takk for en super oppskrift! 😉
Takk for mekding og for at du brukte oppskriften min – stas! Mvh larsspiser
Med to hjortejegere i familien har vi god anledning til å prøve ut forskjellig bruk av den flotte ressursen hjortekjøtt er. God mørning er et «must» og kjøttet skal være rødt. Som min sønn sier: «Skal ikke stekes mer enn at en god veterinær har en rimelig sjanse til å få liv i den igjen!» Hos oss brukes hjort til det meste fra spekemor til pizza.
Hei. Hvor lenge har du brukt forthjort navnet ?
? Siden jeg skrev overskriften på oppskriften!
Vi har et jaktlag som jakter hjort på Stadt . Vi har kalt oss Forthjort i 15 år.
Jeg har hatt en side på FB i 3 til 4 år som jeg kaller for Forthjort , som jeg legger inn årets jaktturer.
Mvh. Wilhelm Myrland.
Vårt jaktlag bestående av 4 personer har kalt oss Forthjort i ca. 15 år. Jeg åpnet en side på FB for ca 4 år siden der legger vi ut mange jaktbilder men også av mat iblant.
Ser veldig bra ut!
Jeg lagde noe lignende her for litt siden, men røykte hjorten før jeg brunet den lett i pannen. Kan anbefales på det sterkeste!
Hei Didrik!
Hvordan røyka du den? Vil du dele noen tips? Hørtes umiddelbart GODT ut! mvh larsspiser
«Fort hjort» var en bra rett det Lars, spennende med litt utradisjonelt tilbehør til vilt.
Røkt indre av hjort, Didrik.. det var råflott…da tipper jeg du har bedre tilgang på denne råvaren en jeg…
Hei Christian, så hyggelig at du er innom her og ike minst at du likte oppskriften! Er nok slik for meg som for deg Christian – råvaretilgangen på hjort her i huset gjør at når den først er i hus skal den ikke innom «røyker`n»!
God påske! mvh Lars
Hei 😉 Vi fikk overraskende røyket hjort indrefilet av naboen i dag 🙂 Indrefileten la vi på grillen, tilbehøret fulgte denne oppskriften. Veldig godt 🙂 Tusen takk, Lars!