Midtuke middager er undervurdert! Når man lever i en husholdning med 1 voksen er det ikke alltid like gøy å koke seg skikkelig mat i hverdagen. Jeg har løst dette ved å ha ukentlige middager for venner. Det er gjerne en fast kjerne med matmonser, men jeg forsøker å sørge for at det alltid kommer noen nye til bordet. Det sikrer at jeg skjerper meg ved grytene, at samtalemnene ikke blir de samme og at man kanskje kan knytte nye vennskap – er så trivelig atte!
Vi spiste flere rette, og ertesuppen med krem & Champagne vil jeg blogge om senere – GLED deg!
Den oppvakte leser vil kjenne igjen denne retten. Hjemme hos meg er dette en klassiker som jeg alltid forsøker å strekke mot nye høyder og smaker. Gjestene, noen kompiser som spiser fast hos meg, ønsket seg en reprise av dette – og det får du også. Fiskedisken i butikkene bugner over av fantastisk torsk om dagen. Jeg lot meg friste og valgte rygg-stykket (back loin) fra skreien. Oppskriften er til 4 rause posjoner.
Dette trenger du, og slik gjør du det:
Trøffelstappe
Start med å skrelle mandelpotet – ca 1 kg, del potetene i like store stykker og kok dem møre i usaltet vann sammen med 3-4 fedd hvitløk. Tar ca 15 min. Hell av vannet og damp potetene tørre i kjelen. Ha i 2-3 ts trøffelolje, 100 gram usaltet smør, en skvett fløte eller 1-2 ss cremefraish. Finn frem ønsket redskap til å lage stappen. Jeg foretrekker å bruke en stor ballongvisp. Pisk til du har den konsistensen du ønsker. Jeg hadde en litt raus guttekveld så jeg lot den være ganske grov. Smak til med salt og litt saft fra en sitron. Hold varm.
Smelt 150 gram røkt bacon i en kjele sammen med 4-5 finhakket sjalottløk og 2 finhakkede fedd hvitløk.
Ha på 3 ss sojasaus og la det koke opp. Så bruner du 50 gram smør og heller over bacon/løk-blandingen. Ha i en raus neve med finhakket bladpersille. Hold varm til servering.
Ha 200 grams torskestykker per person. Ha på rikelig med maldonsalt 20-30 minutter før du skal steke den – dett gjør du for at fiskekjøttet skal bli fastere. Skyll fisken ren for salt og tørk godt av den. Herifra og inn går det fort! Ha godt smør og i en varm panne. Stek fisken med ”yttersiden” (der skinnet har vært) i 2-3 minutter. Snu fisken og stek den på ”innsiden” i ca to minutter på ettervarmen. Følg med – du ønsker ikke en overstekt fisk, men en perfekt flaking av fiskekjøttet. Press litt på fileten med fingerne og du kjenner og ser at fisken er klar.
Så er det å legge op maten. Varme tallerkener, ha på stappe i senter, fisken på stappen og så øser du baconsjyen rundt. Jeg valgte å ha på noen granateplekjerner – som gutta rundt bordet applauderte. Det gav et fint søt-bittert løft til den fete sjyen.
Håper du hiver deg rundt å får tak i et torskestykket og lager noe godt til deg selv og de du måtte ha rundt bordet. Om du går du får skrei med lever og rogn eller en mer finslig rett – torsk er en vinner uansett. God helg!
..Bærre lækkert! Dette må prøves. har akkurat begynt med ukemiddagslister..planlegges hver søndag kveld…og handles inn mandag..og trenger inspirasjon….følger deg!! marit
Så flott Marit 🙂
Er så heldig å ha mulighet til å sette garn selv, og har fått litt torsk siste uken. Backloinene er frosset ned, har lurt litt på hvordan jeg skulle bruke dem; tror jeg har en vinner her hos deg! 😀
(resten av fisken går i fiskegrateng og slikt)
Gleder meg til ertesuppeoppskriften
Så denne oppskriften i TA, men glemte å rive den ut.
Vi hadde tenkt å prøve denne ,for det ser jo lekkert ut.
Er det mulig å få en utskriftsvennlig versjon ?
Mvh Tom P
Denne torskeretten er bare helt nyyydelig. Selv jeg , som ikke er en god kokk, får skryt for denne.
Så herlig at oppskriften fungerer Mari! Nytt maten og skryte!
Dette var skikelig bra Lars. Bytta ut trøffel med sellerirot i mosen. Baconskyen en stor høydare