2011 er igang. Vet ikke hvordan det er hjemme hos deg, men hos meg og mine venner er det mange som klager over slank lommebok og feite kropper om dagen. Derfor tenkte jeg at jeg skulle lage noe som kan være med på å bøte på dette. Dette er en rett med rimelige råvarer, det er forholdsvis sunt og det er ikke minst godt. Det er jo tross alt det viktigste, det skal jo smake – selv i januar.
Dette brukte jeg og slik gjorde jeg det:
Deigen:
1 pakke ferdig paideig. Jeg brukte den fra Tine. Selv Gordon Ramsay mener at ferdig pai-deig kan brukes – så det så! Vil du lage paideigen selv så værsågod!
Ha paideigen i en paiform på ca 22 cm i diameter. Dytt den på plass, prikk den med en gaffel og sett den i kjøleskapet mens du prepper resten. Jeg liker å forsteke deigen når jeg lager pai. Da blir bunnen sprøere når den servers. Denne gangen droppet jeg det på grunn av kleint tidskjema, og det fungerte finfint.
Garnityr:
1 brokkoli – Kok opp saltet vann og kok små buketter av brokkoli i 2 minutter – ha dem over i isvann, ha brokkolien over i et dørslag og sett tilside.
Bacon & løk – Stek 150gram bacon og 1 skivet gul løk i en middels varm panne. Sett tilside.
Oliven – Ta 12-15 sorte marinerte oliven og klem ut stenene. Del olivenene i 2 biter. Olivenene kan sløyfes om du ikke liker det, men jeg synes de virkelig hever denne paien. Både bitterheten og det salte bidrar til at du vil ha et stykke til.
Eggestand:
Pisk sammen 3 egg, 2 ss med olivenmarinaden (kan sløyfes), 2 ss creme fraish og 2 dl matfløte. Salt, sort pepper & litt revet muskat.
Ut med paiformen, ha på 150 gram revet Jarlsbergost rett på paideigen. Legg på brokkoli, bacon & løk og oliven. Hell så over eggestanden. Strø over litt mer Jarlsberg til slutt.
Sett paien inn midt i ovnen på 190 grader i ca 30 minutter – følg med de siste 5 minuttene så paien ikke blir brendt.
Server paien sammen med en grønn salat.
Eneste problemet med dagens rett er at den er så god at det er fare for at den ikke hjelper på forhøyet BMI etter juleslaget. Du får heller trøste deg med at den ikke tar livet av økonomien.
Hva drikker man til dette? Jeg synes ofte at det kan være litt vanskelig med vin til eggebasert mat. Vil du ha noe mer en springvann så kan jo Mads sitt forslag i dag, Marqués de Cáceres 2009 prøves. Den er bade “slankende” og rimelig.
Alt godt til deg som leser MAT & VIN her i TA. Håper at Mads og jeg kan inspirere til mange fine stunder på kjøkken og rundt bordet hjemme hos deg I 2011!
Denne artikkelen kommer på trykk i fredagens TA (Telemarksavisa) 07.01.11
Har alltid syns at pai var litt kjedelig og smakløst, men dette så jo ganske så godt ut. Spørs om jeg må prøve igjen og se om jeg endrer mening. 😉
Hei Siven! Helt enig med deg – pai er så kjedelig! Denne paien lagde jeg på `bestilling`, men jeg må innrømme det – den var rå god! Hvis du prøver hadde det vært kult om du la igjen en kommentar. Jeg er åpen for justeringer av oppskriftene – alt kan bli bedre 😉 L
Pai er kjempegodt! Heldige er de som kan lese spalten din hver fredag. Stå på og spre det glade budskap. 🙂
det så deilig ut. Har selv planer om å lage pai på fredag. det er Så godt og gutta elsker det. men vi må ha den glutenfri da..men det kjennes heldig vis ikke på smaken. vi bruker også parmesan blandet med ost.. gir ekstra smak
Parmesan blir aldig feil. Det skal jeg legge til neste gang. Takk Guro!@KJøkkentjeneste – har allerede lest `kraft-oppskriften`din i dag. Den skal prøves 😉